Το νησί της Χάλκης βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και ανήκει στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου. Αριθμεί περίπου 478 κατοίκους και από το 1982 έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως «το νησί της ειρήνης και της φιλίας». Επιπλέον αποτελεί προστατευόμενο βιότοπο Natura 2000. Είναι ένας τόπος βαθιά παραδοσιακός που διατηρεί αναλλοίωτα τα ήθη και τα έθιμά του τόσο σε επίπεδο άυλης όσο και σε επίπεδο υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τα τελευταία δύο χρόνια το νησί έχει εισπράξει τεράστια αναγνώριση τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Παρότι είναι ένα απομακρυσμένο ακριτικό νησί, σχεδόν αποκομμένο από την Κεντρική Ελλάδα, κατάφερε να δημιουργήσει ένα κοινωνικό, οικονομικό, πλήρως βιώσιμο αναπτυξιακό πλάνο, να το φέρει εις πέρας και να το θέσει σε λειτουργία. Πάντρεψε την έννοια της νησιωτικότητας, που συνήθως αντιπροσωπεύει τις δυσκολίες και τα προβλήματα των μικρών νησιών, με την έννοια της πράσινης ενέργειας, την επιταγή του μέλλοντος για ολόκληρο τον πλανήτη.

Φυσικά όλα αυτά θα ήταν ανέφικτα χωρίς την πολύτιμη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και τη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της ΔΕΗ, του ομίλου Συγγελίδη/Citroen, της AKUO ENERGY GREECE, της OMEXOM/Vinci Energies, της VODAFONE Ελλάδας, της ALD Automotive καθώς και της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Ο Δήμος Χάλκης από την αρχή σχεδίασε ένα πλήρως βιώσιμο πλάνο, το οποίο ολοκλήρωσε και έθεσε σε λειτουργία αμέσως. Με γνώμονα την αειφορία, δηλαδή τη μέγιστη απολαβή των αγαθών του περιβάλλοντος χωρίς να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών, ώστε μελλοντικά να υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει στο νησί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 Mw, το οποίο δεσμεύει την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια που η φύση μας παρέχει απλόχερα. Καταναλώνουμε λοιπόν το ηλεκτρικό ρεύμα που εμείς οι ίδιοι παράγουμε και μέσω της διαδικασίας του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και της ενεργειακής κοινότητας της Χάλκης οι κάτοικοι στο νησί μας δεν πληρώνουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα. Μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη η οποία περικλείει το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία και την πολιτική. Ετσι επιτυγχάνεται οικονομική ανάπτυξη χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον, μειώνεται το κόστος λειτουργίας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και έτσι εξοικονομούνται χρήματα.

Είναι ένα μοντέλο το οποίο εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε χώρες του εξωτερικού και πλέον έχουμε τη χαρά να ζούμε και εμείς με αυτόν τον τρόπο. Θα λέγαμε με βεβαιότητα πως η ζωή μας απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη ποιότητα μια και πλέον δεν υπάρχουν ο φόβος και η αγωνία για το πώς θα καλυφθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Είμαστε όλοι ίσοι, αυτή η διαδικασία έφερε την ενεργειακή δημοκρατία στο νησί μας και αυτός ακριβώς είναι ένας από τους ρόλους της τοπικής αυτοδιοίκησης, να σκέφτεται για όσα θα συμβούν στο μέλλον, να υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα αξιοποιώντας κάθε προσφερόμενο μέσο και να παραδίδει στους κατοίκους του τόπου την ποιότητα ζωής που τους αξίζει. Αυτό κάναμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε καθώς υπάρχουν και άλλα σχέδια, τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα στη Χάλκη.

Ο Αγγελος Φραγκάκης είναι δήμαρχος Χάλκης