Αριθμός υποψηφίων ανά νομό

Κάθε εκλογικός συνδυασμός μπορεί να συμπεριλάβει αριθμό υποψηφίων ως τον αριθμό των βουλευτικών εδρών της εκάστοτε εκλογικής περιφέρειας, προσαυξημένο α) κατά δύο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται ένας έως και επτά βουλευτές β) κατά τρεις, στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές και γ) κατά τέσσερις, στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές.

Δικαστική επικύρωση

Οι υποψήφιοι βουλευτές ανακηρύσσονται από το Πρωτοδικείο στο οποίο υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες δέκα ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Η ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας, ενεργείται από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, τη δέκατη τέταρτη ημέρα μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Επικρατείας

με 15 υποψηφίους

Στις φετινές εκλογές θα έχουμε για πρώτη φορά υποψήφιους βουλευτές απόδημου ελληνισμού στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων. Συγκεκριμένα, τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν ως και τρεις υποψηφίους βουλευτές αποδήμων στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, εκ των οποίων ο ένας θα τοποθετηθεί υποχρεωτικά σε μια από τις τρεις πρώτες θέσεις. Συνολικά, ο αριθμός των βουλευτών Επικράτειας έχει αυξηθεί από τους 12 στους 15, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό οι εκπρόσωποι των Ελλήνων του εξωτερικού. Κατόπιν αυτού, εκλέγονται πλέον 285 βουλευτές.  

Συμβολισμοί

Τα ψηφοδέλτια Επικράτειας είναι ένα από τα λεγόμενα «προνόμια του αρχηγού» και είθισται να ανακοινώνονται τελευταία, μετά το κλείσιμο της Βουλής. Οι επιλογές σε αυτά θεωρούνται συμβολικές. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα ήταν η «αμφίπλευρη διεύρυνση» του Γιώργου Παπανδρέου το 2004 με τους Μαρία Δαμανάκη, Μίμη Ανδρουλάκη, Ανδρέα Ανδριανόπουλο και Στέφανο Μάνο και το σήμα ενότητας της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά στις δεύτερες εκλογές του 2012, με επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας την Ντόρα Μπακογιάννη.