Ναι, 15-4 οι τελικές σε έναν μονόλογο με στατιστικές αποδείξεις. Και σίγουρα μια σειρά από επιμέρους στοιχεία-κλειδιά: Η πίεση ψηλά που κράτησε με έναν τρόπο σε ολόκληρη τη διαδρομή. Η πολύ καλή διαχείριση από τον πάγκο και η χρησιμότητα των αλλαγών. Η ένταση και οι γεμάτοι «δείκτες» της φυσικής κατάστασης στο δεύτερο ματς σε τρεις ημέρες. Ολοι τους μια χαρά λόγοι που εξηγούν το «πώς» ο Ολυμπιακός σκάρωσε αυτή την 3-1 ανατροπή κόντρα στον ΠΑΟΚ το βράδυ της Τετάρτης. Τη νίκη που τον διατήρησε για τα καλά στο κόλπο του πρωταθλήματος και έδωσε άλλη αξία στο ντέρμπι Αιωνίων της Κυριακής στη Λεωφόρο. Αναζητώντας το «γιατί» όμως δεδομένα πρέπει να σκάψεις βαθύτερα. Και ίσως με αυτόν τον τρόπο να βγάλεις το καπέλο και στον Ζοσέ Ανιγκό…

Στην πρώτη του στον ερυθρόλευκο πάγκο, ο 62χρονος Γάλλος δεν κρατούσε κάποιο μαγικό ραβδί, ούτε φυσικά πρόλαβε να έχει κάποια ουσιαστική παρέμβαση πέρα από κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες στην τακτική και στο κοουτσάρισμα. Κατάφερε όμως σε μια παρτίδα δίχως αύριο να… ξυπνήσει την καρδιά του πρωταθλητή και αυτό τον έκανε δεδομένα το πρόσωπο της βραδιάς. Ηταν με την πλάτη στον τοίχο ο Ολυμπιακός και το έκανε χειρότερο το προβάδισμα του ΠΑΟΚ που κράτησε σχεδόν για μια ώρα το παιχνίδι… ανάποδα. Αποδείχθηκε όμως ότι και η μέθοδος υπήρχε και η υπομονή για να γίνει… η δουλειά της ανατροπής. Οτι υπήρχε και πρώτο, αλλά και δεύτερο σχέδιο για την επικράτηση. Αυτό που εκτέλεσαν οι πρωταθλητές του ρόστερ. Ο Βαλμπουενά, ο Φορτούνης, ο Εμβιλά (που έκανε δύο ενέσεις για να παίξει), ο Μπα, ο Ρέαμπτσιουκ, ο Σωκράτης της αρχικής εντεκάδας. Ο Σισέ, ο Ελ Αραμπί, ο Μασούρας, ο Βρουσάι που ήρθαν από τον πάγκο. Ηταν οι δέκα από τους δεκαέξι και με τον Ολυμπιακό στη… σούμα έχουν στο ράφι τους 28 πρωταθλήματα σε φόντο ερυθρόλευκο. Που ξέρουν καλά πως ματς σαν το προχθεσινό τα κερδίζεις γιατί δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να τα χάσεις.

Χαμηλά η μπάλα…

Φυσικά και αυτό είναι το πιο μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού σε αυτή τη μεγάλη μάχη για τον τίτλο. Η γνώση του στον πρωταθλητισμό. Και η ενεργοποίηση όλων όσοι ξέρουν καλά αυτή τη δουλειά. Παίκτες που έχουν φάει με το… κουτάλι ματς σαν το προχθεσινό. Χθες ο Ανιγκό κράτησε τους τόνους χαμηλά στον Ρέντη. Εδωσε συγχαρητήρια αλλά θύμισε σε όλους το αυτονόητο: Πως τα δύσκολα είναι μπροστά. «Συγχαρητήρια για τη νίκη με τον ΠΑΟΚ. Είμαι χαρούμενος για τον τρόπο που παίξατε, για τη νοοτροπία που δείξατε στο παιχνίδι. Τώρα έχουμε μπροστά μας το ματς με τον Παναθηναϊκό. Δεν έχουμε νικήσει εδώ και 6 παιχνίδια εναντίον τους και είναι μια μεγάλη πρόκληση να πάρουμε τη νίκη στην έδρα τους».