33 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Τριάντα τρία χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο Ειδικό Δικαστήριο στα χρονικά της Μεταπολίτευσης για την υπόθεση του «γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού» που είχε οδηγήσει στο εδώλιο τον άλλοτε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Νίκο Αθανασόπουλο και πέντε ακόμα πρόσωπα. Η δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου που έγινε υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου και μετέπειτα υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Γρίβα άρχισε το πρωί της 28ης Μαΐου 1990.

ΠΕΝΤΕ ΔΙΚΕΣ

Στα χρόνια που ακολούθησαν συγκροτήθηκαν συνολικά πέντε Ειδικά Δικαστήρια. Εκτός από αυτό για το «Γιουγκοσλαβικό Καλαμπόκι», τα υπόλοιπα αφορούσαν το περίφημο «σκάνδαλο Κοσκωτά», τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και πρόσφατα τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

ΔΙΠΛΟ ΕΔΩΛΙΟ

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Για πρώτη φορά, μέσα σε ένα δικαστικό έτος, 2022 – 2023, διεξήχθησαν παράλληλα δύο διαφορετικά Ειδικά Δικαστήρια με κατηγορουμένους τους πρώην υπουργούς επί των ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά. Κοινός παρονομαστής και των πέντε Ειδικών Δικαστηρίων ήταν η αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπου διεξήχθησαν όλες οι δίκες.

ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Το μοναδικό Ειδικό Δικαστήριο που διεξήχθη με απευθείας τηλεοπτική κάλυψη, υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Κόκκινου, ήταν αυτό του «σκανδάλου Κοσκωτά» με τον Ανδρέα Παπανδρέου ωσεί παρόντα στο εδώλιο.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών 3126/2003 που αφορά την τέλεση πλημμελημάτων ή κακουργημάτων που διαπράττονται από μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του και βασίζεται στο άρθρο 86 του εν ισχύι Συντάγματος αποτελεί σήμερα τον «οδικό» χάρτη για τα θέματα παραπομπής υπουργών και συνδεόμενων με αυτούς μη πολιτικών προσώπων στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.