Αισθητήρες σε υπόγειο οδικό δίκτυο για ασφαλή αυτόματη κίνηση οχημάτων, αυτοματοποιημένη στάθμευση, έξυπνοι ανελκυστήρες, καθώς και ρομποτικά αμαξίδια με ερπύστριες αντί για ρόδες, ήταν μερικές από τις τεχνολογικές καινοτομίες που παρουσιάστηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2023 από μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο διαγωνισμός, με θέμα «H πόλη που ονειρεύομαι – Έξυπνη Πόλη», διοργανώνεται για 9η χρονιά από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από 1.200 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, από 295 ομάδες, οι οποίοι σχεδίασαν και προγραμμάτισαν αυτοματισμούς και καινοτόμες λύσεις για μια «έξυπνη» πόλη, φιλική για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Οχήματα χωρίς οδηγούς. Μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι Future Scientists 4 (1η θέση στην κατηγορία OPEN Γ’ – Στ’ Δημοτικού), που σχεδίασαν μια «έξυπνη» πόλη, όπου τα οχήματα κινούνται με ασφάλεια χωρίς οδηγούς με αισθητήρες σε ένα υπόγειο οδικό δίκτυο. Η στάθμευση των οχημάτων γίνεται αυτοματοποιημένα και οι πολίτες ή τα προϊόντα ανεβαίνουν στην πόλη με ανελκυστήρες. Μια προσβάσιμη σε όλους πόλη που προσφέρει ρομποτικά αμαξίδια, με αισθητήρες και ερπύστριες, σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα κίνησης. Αντίστοιχα, στην κατηγορία OPEN Α’ – Δ’ Δημοτικού, παρουσιάστηκε η εξέλιξη της ναυσιπλοΐας στον Ισθμό της Κορίνθου από την αρχαιότητα, καθώς και η σύνδεση των γειτονικών πόλεων με βυθιζόμενες γέφυρες (βραβείο Μηχανολογίας). Μια άλλη πρωτότυπη ιδέα αφορούσε στην επιβράδυνση και τελικά στην αναστροφή της αστικής κλιματικής αλλαγής, αποσκοπώντας τόσο στην αύξηση του αστικού πρασίνου, όσο και στη διάσωση της μέλισσας.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ, τόνισε πως τα παιδιά με συνεργασία και δημιουργικότητα αξιοποίησαν τις ψηφιακές τεχνολογίες για να φτιάξουν μια πόλη με καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων, και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Σομαλακίδης, Πρόεδρος του WRO Hellas, επεσήμανε ότι μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει στη σύγκλιση της Ελλάδας με τις ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες.

Η COSMOTE καλλιεργεί τις ψηφιακές δεξιότητες των νέων. Περισσότεροι από 224.000 μαθητές και καθηγητές έχουν ωφεληθεί από τις δράσεις της COSMOTE για την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM. Σε συνεργασία με τον WRO Hellas, έχει συμβάλει σε 9 Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ενημερωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών, δωρεάν παροχή περισσοτέρων από 950 πακέτων εκπαιδευτικού εξοπλισμού σε σχολεία, αλλά και στις πρώτες ταινίες στην Ελλάδα που έκαναν γνωστή την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και The Real Robokids.