«Ηταν χαράματα Πέμπτης. Ξύπνησα γιατί η σύντροφός μου έκλαιγε πλάι μου. “Πόλεμος”, μου είπε. “Ξεκίνησε ο πόλεμος”». Ετσι περιέγραφε ο Ζένια Μιχαϊλένκο τον Φεβρουάριο του 2022, σε άρθρο του στο «Inquirer», εκείνο το πρωινό που άλλαξε τη ζωή των Ουκρανών για πάντα. Συνέταιρος σε μια αλυσίδα εστιατορίων στο Κίεβο, executive chef επτά εστιατορίων και ενός καφέ στην πόλη, είχε ήδη αποφασίσει να μείνει στη χώρα όπου γεννήθηκε πριν από 37 χρόνια και επέστρεψε (από τις ΗΠΑ) στις αρχές του 2014, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η επονομαζόμενη «Επανάσταση της Αξιοπρέπειας», η εξέγερση του Μαϊντάν. Σχεδόν 14 μήνες αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μιχαϊλένκο περνάει δύο εβδομάδες κάθε μήνα σε μία μυστική κουζίνα κοντά στο μέτωπο, στη Ζαπορίζια, μαγειρεύοντας για τις ειδικές δυνάμεις κάτι καλύτερο από τα έτοιμα, προσυσκευασμένα γεύματα που τους μοιράζουν. Οπως άλλωστε (φέρεται να) είχε πει ο Ναπολέοντας, «κάθε στρατός προελαύνει με το στομάχι του».
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ