Ντόμινο πολιτικών αντιδράσεων έχει προκαλέσει η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος από τη Δευτέρα βρίσκεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ καθώς φέρεται να ελέγχεται από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου για καταγγελία εις βάρος του για κακοποίηση που κατατέθηκε από τη δικηγόρο στην Κομισιόν και επιτελικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χρονοπούλου. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και, μέσω των βέλγων δικηγόρων του, δήλωσε χθες το βράδυ ότι είναι αθώος και πως θα «συνεργαστεί ενεργά» με το βελγικό δικαστικό σύστημα στο οποίο «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη».
Σε κάθε περίπτωση, από το αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, που τροφοδοτεί ήδη και την εσωτερική πολιτική σύγκρουση, ανακύπτουν τουλάχιστον πέντε κρίσιμα ερωτήματα:
Γιατί έγινε τώρα γνωστή η καταγγελία;
Η έρευνα καθυστέρησε εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας στις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης. Ειδικά οι υποθέσεις έμφυλης βίας, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των καταγγελιών εν μέσω lockdown, κατέληξαν να στοιβάζονται. Αυτό συνέβη και στην προανακριτική διαδικασία για αυτή την υπόθεση, που ελέγχθηκε με καθυστέρηση αλλά ενδελεχώς από τις βέλγικες αρχές, πριν τελικά ζητηθεί η άρση ασυλίας του Γεωργούλη.
Γιατί κινήθηκε τώρα το Ευρωκοινοβούλιο;
Διότι τώρα έλαβε από την εισαγγελία του Βελγίου το αίτημα της άρσης της ασυλίας του ευρωβουλευτή, ώστε να μπορέσει να του ασκήσει δίωξη. Ο Γεωργούλης, άλλωστε, γνωστοποίησε ότι για το αίτημα ενημερώθηκε από το Γραφείο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, τη Μεγάλη Παρασκευή. Για το πότε θα ζητηθεί η άρση της ασυλίας δεν έχει κανείς λόγο πέραν της βελγικής εισαγγελίας και ουδείς μπορεί να την ελέγξει.
Πότε έγιναν κοινωνοί των καταγγελιών στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κουμουνδούρου;
Οταν έγινε γνωστή η διαγραφή του Αλέξη Γεωργούλη λόγω του αιτήματος για άρση της ασυλίας του, από τον ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυαν πως δεν γνωρίζουν κάτι για την υπόθεση. Μάλιστα, τις πρώτες ώρες, από τις διαρροές, είχε σχηματιστεί η εντύπωση πως πρόκειται για υπόθεση παρενόχλησης κι όχι για κάποιο βαρύτερο ποινικό. Ωστόσο χθες, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου δήλωσε πως πριν από περίπου δύο χρόνια «υπήρχαν φήμες» και για τον λόγο αυτό ο Γεωργούλης «κλήθηκε αρμοδίως για να απαντήσει αν υπήρχε κάτι και το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Διευκρίνισε μάλιστα πως αυτός που τον είχε καλέσει να εξηγηθεί ήταν ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΑΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο Παπαδημούλης, από την πλευρά του, επέμεινε πως κι αυτός ενημερώθηκε λίγη ώρα πριν απ’ την αναγγελία της Ευρωβουλής και πως δεν είχε γίνει τίποτα γνωστό όσο ήταν σε εξέλιξη η έρευνα. Αντιστοίχως, οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου λένε πως ενημερώθηκαν από τον Παπαδημούλη. Μερικές ώρες αργότερα όμως, χθες το απόγευμα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο Παπαδημούλης προέβησαν σε νέες διευκρινίσεις. Η εκπρόσωπος Τύπου, Πόπη Τσαπανίδου, δήλωσε (Mega) πως «η φήμη για κακή συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2022 και με εντολή Τσίπρα ερευνήθηκε η υπόθεση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οταν τον καλέσαμε για εξηγήσεις, αρνήθηκε όσα του αποδίδονταν και μάλιστα έκανε λόγο για συκοφάντηση. Δεν μείναμε όμως εκεί, απευθυνθήκαμε στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ούτε εκεί επιβεβαιώθηκε η καταγγελία». Ενώ ο Παπαδημούλης επανήλθε, δηλώνοντας πως «είχε ακουστεί μία αόριστη φήμη, ένα κουτσομπολιό, τίποτα συγκεκριμένο» και πως πράγματι είχε καλέσει τον Γεωργούλη για διευκρινίσεις και του το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά.
Ποιος διέρρευσε τα στοιχεία της καταγγέλλουσας;
Το ερώτημα προκαλεί ήδη πολιτική κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε η καταγγελία ότι «στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία». Χθες, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής επέμεινε ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι τα στελέχη της Κουμουνδούρου «βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την ανακοίνωση Γεωργούλη, η οποία είναι ένα μνημείο χυδαιότητας», αναφερόμενος στις υπόνοιες περί πολιτικής σκοπιμότητας. Πληροφορίες θέλουν τη διαρροή να έγινε σε δημοσιογράφους από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, η Πόπη Τσαπανίδου και ο Δημήτρης Παπαδημούλης διέψευσαν κατηγορηματικά και κατήγγειλαν τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση της ασυλίας;
Η διαδικασία για την άρση της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή απαιτεί χρόνο. Σύμφωνα με τα άρθρα 6 και 9 του Κανονισμού του Ευρωκοινοβουλίου, μετά την ανακοίνωση του αιτήματος στην Ολομέλεια, ο φάκελος παραπέμπεται στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI). Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να παραστεί σε ακρόαση. Η JURI στέλνει τη σύστασή της στην Ολομέλεια, η οποία ψηφίζει, τελικά, αν θα γίνει άρση στην επόμενη σύνοδό της, με απλή πλειοψηφία και κοινοποιεί την απόφασή της στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή και στην αιτούσα αρχή.