Την περασμένη εβδομάδα βγήκε εκτός μάχης από το Κύπελλο. Αποκλείστηκε στα ημιτελικά μολονότι νίκησε 2-1 την ΑΕΚ στο Νέο Φάληρο. Η ήττα στο πρώτο ματς ήταν δύσκολο να ανατραπεί. Στο πρωτάθλημα, μετά την ήττα στη Λεωφόρο έμεινε πίσω ο Ολυμπιακός και όλα φαντάζουν βουνό. Είναι όμως έτσι;

Ο κόσμος του Ολυμπιακού, το κοινό που πάντα δίνει τον τόνο, δεν έχει αυτή την άποψη. ‘Η ακόμη κι αν μέσα του πιστεύει μόνο σε ένα θαύμα για την κατάκτηση του τίτλου, αποφεύγει να παραδώσει τα όπλα. Εως χθες, είχαν «φύγει» για το επικείμενο ντέρμπι με την ΑΕΚ το βράδυ της Κυριακής, πάνω από 23.000 εισιτήρια. Πάει να πει ότι το «Γ. Καραϊσκάκης» θα είναι κατάμεστο, οι φίλοι της ομάδας θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που όποιος έχει βρεθεί στις εξέδρες γνωρίζει καλά τι σημαίνει και το μόνο που θα απομείνει είναι οι παίκτες του Ανιγκό να πάρουν τους βαθμούς. Οι θεατές θα είναι και πάλι αυτό που συνήθως αποκαλούμε «δωδέκατος παίκτης» του Ολυμπιακού. Το ηθικό τους δεν πέφτει με τίποτα, ανεξάρτητα με την πίκρα για το -6 που ας είμαστε ειλικρινείς, με κάποιες πιο σωστές διαιτητικές αποφάσεις θα ήταν μικρότερη η διαφορά από την κορυφή. Ας είναι κι έτσι.

Ο Ολυμπιακός προφανώς και παίζει τα ρέστα του αυτή την αγωνιστική. Αν θέλει να αυξήσει τις ελπίδες του πρέπει να νικήσει την ΑΕΚ στο σπίτι του. Και παράλληλα θα έχει το μυαλό του στην Τούμπα γιατί και εκεί παίζονται πολλά. Τι σημαίνει αυτό; Σε περίπτωση επιτυχίας του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, η παρτίδα αλλάζει για τα καλά. Τα δεδομένα θα διαφοροποιηθούν. Ο Ολυμπιακός θα μπορεί να σκοπεύσει ώστε στα επόμενα βήματα να φτάσει τους πρωτοπόρους. Αλλά και με ισόπαλο αποτέλεσμα, πάλι ο ευνοημένος της ημέρας θα είναι, πάλι θα βλέπει με καλύτερο μάτι τη συνέχεια της σκληρής μάχης. Ωστόσο, καλύτερα να περιοριστεί στα του οίκου του. Πρώτα κοιτάς εσύ τι κάνεις και μετά τους αντιπάλους.

Το μυαλό όλων στην ΑΕΚ

Κάπως έτσι, το ενδιαφέρον όλων έχει επικεντρωθεί στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ. To ενδιαφέρον εδώ σχετίζεται με το γεγονός πως στις κόντρες μεταξύ των δύο υπάρχουν εφέτος όλα τα αποτελέσματα! Ισοπαλία στην κόκκινη έδρα για το πρωτάθλημα στο φινάλε του πρώτου γύρου. Νίκη του Ολυμπιακού, με εμφατικό τρόπο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πρώτη εντός έδρας ήττα της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο και έχει τη σημασία του. Και από μία νίκη στο Κύπελλο, με την ΑΕΚ να παίρνει την πρόκριση για τον τελικό. Ολα αυτά σημαίνουν πως οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει πως είναι και θέμα «καλής ημέρας» ή «φόρμας των ποδοσφαιριστών». Φυσικά κλάσης και εμπειρίας. Ο Ολυμπιακός διαθέτει όλο αυτό το… πακέτο, μοιάζει ελκυστικό όταν βρεθούν σε καλή κατάσταση τα αστέρια του, οπότε δικαιούται να αισιοδοξεί.

Ανοιχτά τα ενδεχόμενα

Αν τώρα θέλουμε να κάνουμε μια πρόβλεψη για την ενδεκάδα που θα κατεβάσει ο γάλλος προπονητής, όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Μόνος μη διαθέσιμος ο τραυματίας Σέρτζι Κανός, ο ισπανός κυνηγός που πρόλαβε και «έδειξε πράγματα» στο πρώτο διάστημα της παρουσίας του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μια μεταγραφή που ξεχώρισε. Δεν αποκλείεται να δούμε την ενδεκάδα του πρόσφατου αγώνα Κυπέλλου, με μόνη αλλαγή την επάνοδο στο δεξιό άκρο του Ροντινέι αντί του Ανδρούτσου. Ο βραζιλιάνος μπακ δηλώνει ετοιμοπόλεμος, είναι άνθρωπος των ντέρμπι και δεν πρέπει να λησμονεί κάποιος πως στο όχι μακρινό ματς με τον Παναθηναϊκό, ήταν καταπληκτικός και απόλυτα αξιόπιστος στον χώρο ευθύνης του.

Τι μένει; Να μάθουμε και τον διαιτητή της αναμέτρησης. Δεν χρειάζεται κάποιος να φέρει ξανά στον νου τι έχει γίνει εφέτος με τη διαιτησία και τους ορισμούς του κ. Μπένετ. Ο αρχιδιαιτητής βάλλεται από παντού και αυτό δεν (μπορεί να) είναι τυχαίο. Παράπονα έχουν όλοι. Διότι πολύ απλά το όλο σύστημα δεν βλέπει τα αυτονόητο: πως στα «δύσκολα ματς» βάζεις διαιτητές elite, ρέφερι που έχουν τα προσόντα να φέρουν εις πέρας τη δουλειά. Δεν μπορεί να παίζονται τα τελευταία ματς, όλα κρίσιμα και καθοριστικά και να έρχονται διαιτητές από χώρες με όχι προηγμένο ποδόσφαιρο. Το αντιλαμβάνεται ο κοινός νους. Αλλά μάλλον όχι αυτοί που βρίσκονται στο κέντρο των αποφάσεων.

Χαμηλά το θέμα προπονητή

Οσον αφορά, τέλος στο ζήτημα του προπονητή, ξεκάθαρα χαμηλώνουν τους τόνους στο Λιμάνι. Οχι πως θα το αφήσουν ή δεν κοιτούν την καλύτερη δυνατή λύση και επιλογή. Απλά, όταν το θέμα έχει «σηκωθεί ψηλά», δεν μπορείς πολλές φορές να λειτουργήσεις όπως το επιθυμείς. Και το μείζον στον Ολυμπιακό είναι να γίνουν οι επαφές, να επιλεγεί ο προπονητής, να προκύψει συμφωνία, να κάνει το πλάνο του αξιολογώντας τα δεδομένα και το ρόστερ, ώστε να γυρίσει οριστικά η σελίδα. Ο νέος κύκλος επιτυχιών μιας ομάδας που ζει για τις επιτυχίες και πάντα θέτει υψηλούς στόχους, γιατί όριο είναι ο ουρανός, πρέπει να ανοίξει ξανά!