Ο ρόλος του Τόμας Γουόκαπ και του Νικ Καλάθη μπορεί να εξελιχθεί σε κομβικό σημείο για τις ομάδες τους, σύμφωνα με τον Ανδρέα Πιστιόλη.

«Ο Γουόκαπ είναι παίκτης-κλειδί και για την άμυνα και για την οργάνωση της ομάδας του αλλά με σπουδαιότερο ρόλο αυτόν που λογικά θα έχει να σταματήσει τον πιο σημαντικό παίκτη του αντιπάλου.

Και λέω βασικό, διότι ο παίκτης-βαρόμετρο της Φενερμπαχτσέ είναι ο Καλάθης, αυτός είναι που μπορεί να κάνει τη διαφορά και μη γελιόμαστε αυτός θα παίξει καθοριστικό ρόλο το πώς θα εμφανιστεί γενικότερα η Φενέρ» λέει ο έλληνας τεχνικός και συνεχίζει:

«Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Βεζένκοβ είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού αλλά έτσι και αλλιώς θα προσφέρει. Είτε βάζοντας 20 πόντους βρίσκοντας τους διαδρόμους που θέλει, είτε δημιουργώντας ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του όταν η αντίπαλη άμυνα έχει κλείσει πάνω του και αναγκαστικά δίνει περισσότερο χώρο στους άλλους. Τι σημαίνει αυτό; Οτι και να βάλει σε ένα παιχνίδι 6 πόντους ο Ολυμπιακός δεν θα έχει μεγάλο πρόβλημα. Αντίθετα εάν ο Καλάθης μείνει σε ένα ματς στις 2-3 ασίστ το πρόβλημα για τη Φενερμπαχτσέ είναι πολύ μεγάλο.

Από εκεί και πέρα μια σημαντική παράμετρος, είναι το πώς – ανάλογα με τον ψηλό του Ολυμπιακού που θα έχει απέναντί του – θα παίξει ο Μόντλεϊ από τους πιο σταθερούς παίκτες της Φενέρ σε όλα τα παιχνίδια. Απλά αλλιώς θα είναι απέναντι στον Φαλ αλλιώς π.χ. με τον Μπλακ.

Ο Γκούντουριτς έχει επίσης σημαντικό ρόλο, έχει καλές εμφανίσεις οι οποίες μάλιστα έχουν συνδυαστεί με καλές εμφανίσεις της Φενέρ.

Ο Καλάθης όμως επιμένω ότι είναι καταλύτης, αφού είναι στην ουσία ο βασικός πόιντ γκαρντ που κάνει όλη την ομάδα χρήσιμη.

Αν δεν παίξει ο Γκούντουριτς θα μπει ο Ντόρσεϊ ή το αντίστροφο αλλά αν δεν παίξει – καλά – ο Καλάθης υπάρχει πρόβλημα».

Η παράμετρος Ντόρσεϊ που επιστρέφει για πρώτη φορά – από τότε που έφυγε από τον Ολυμπιακό – ως αντίπαλος θα παίξει και αυτή τον ρόλο της: «Εχω δει παίκτες που επιστρέφουν ως αντίπαλοι να  “σβήνουν” και άλλοι να κάνουν το ματς της ζωής τους έχοντας έξτρα κίνητρο. Είναι και άλλοι που είναι “πάγος” και παίζουν σταθερά.

Μένει να δούμε το πώς θα αντιδράσει ο Ντόρσεϊ, θα έχει ενδιαφέρον αν και εδώ έχουμε πλέι οφ και όχι απλά έναν αγώνα».

«Εντονο το ελληνικό στοιχείο»

Οσο για τους κόουτς Μπαρτζώκα και Ιτούδη, ο Ανδρέας Πιστιόλης θα ήθελε να τους δει και τους δύο στο φάιναλ φορ.

«Ναι πράγματι θα ήθελα και τους δύο αλλά το βασικό για μένα είναι ότι θα έχουμε σίγουρα έναν έλληνα προπονητή για μια ακόμα φορά και επίσης θα έχουμε και πάλι για άλλη μια χρονιά έντονο το ελληνικό στοιχείο και αυτό μας ικανοποιεί. Διότι εάν ήταν σε ξεχωριστά ζευγάρια κανείς δεν είχε εξασφαλισμένη μια θέση στα πλέι οφ.

Το βασικό είναι ότι συνεχίζουν την εξαιρετική παράδοση που δημιουργούν τόσα χρόνια οι έλληνες προπονητές που αποτελούν το καλύτερο εξαγώγιμο είδους του μπάσκετ και ό,τι έχουν πετύχει το έχουν κάνει με την αξία τους».