Ηταν εκείνο το πέναλτι στις καθυστερήσεις του αγώνα με τον Βόλο που τον στοίχειωνε για μερικές μέρες. «Ναι, είναι αλήθεια πως δεν κοιμήθηκα για δύο βράδια. Ηταν μια δύσκολη στιγμή, μπορεί να τύχει όμως στον καθένα. Ηταν δίπλα μου οι συμπαίκτες μου και οι προπονητές μου», έλεγε ο Σπόραρ τρεις μέρες μετά από εκείνο το πέναλτι. Και λίγα λεπτά μετά το γκολ… λύτρωσης που σημείωσε απέναντι στον Αρη και με το οποίο ο Παναθηναϊκός είχε πάρει ένα πολύ σημαντικό διπλό στη Θεσσαλονίκη με το τελικό 1-0. Δεν ήταν μόνο εκείνο το χαμένο πέναλτι που είχε βάλει στο μάτι του κυκλώνα και της έντονης αμφισβήτησης τον σλοβένο επιθετικό. Ηταν και κάποιες χαμένες ευκαιρίες, ήταν τα σχετικά λίγα γκολ που είχε σημειώσει, μια αποτελεσματικότητα δυσανάλογη με τα χρήματα τα οποία απαιτήθηκαν το περσινό καλοκαίρι προκειμένου να έρθει στον Παναθηναϊκό. Οι Πράσινοι είχαν πληρώσει 3,5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσουν. Περισσότερα απ’ όσα είχαν πάρει για να πουλήσουν τον σπουδαίο Μάρκους Μπεργκ.

Σε κάθε χαμένη ευκαιρία του Σπόραρ, σε κάθε του παιχνίδι που δεν βοηθούσε ουσιαστικά τον Παναθηναϊκό, ο κόσμος αναρωτιόταν αν τελικά άξιζε να δοθεί εκείνο το ποσό. Ή αν με τα ίδια χρήματα ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε αγοράσει έναν άλλον σέντερ φορ, περισσότερο παραγωγικό και πιο κομβικό για το παιχνίδι της ομάδας. Μετράει τόσο πολύ η γνώμη του κόσμου; Οχι, όταν την ίδια ώρα ο προπονητής είναι εκείνος που επιλέγει, που εμπιστεύεται, που αποφασίζει. Για τον Γιοβάνοβιτς ο Σπόραρ δεν έπαψε ποτέ να είναι σημαντικός. Ακόμα και στις περιόδους που δεν ήταν στην καλύτερή του φόρμα, που είχε χάσει τη θέση του από τον Ιωαννίδη και την επαφή του με τα αντίπαλα δίχτυα.

Εμπρακτη εμπιστοσύνη

Και αυτή η εμπιστοσύνη φάνηκε στην πράξη και όχι στην… ανάγκη. Γιατί θα μπορούσε να πει κάποιος πως ο Γιοβάνοβιτς έτσι κι αλλιώς δεν έχει άλλες επιλογές. Μία είναι ο Σπόραρ και μία ο Ιωαννίδης. Είχε όμως μια ολόκληρη μεταγραφική περίοδο για να βρει έναν επιπλέον επιθετικό αν ένιωθε πως είχε πρόβλημα. Δεν το ένιωσε ποτέ γι’ αυτό αποφάσισε, ίσως και ρισκάροντας κάποιον πιθανό τραυματισμό, να πορευτεί με αυτούς τους δύο έως το τέλος. Και να τους απλώσει όλη του την εμπιστοσύνη και την πίστη. Ο Σπόραρ ανταποδίδει όλα αυτά και αρχίζει να κάνει… απόσβεση των χρημάτων στην πιο κρίσιμη περίοδο της σεζόν. Τώρα που κάθε γκολ και κάθε παιχνίδι μετράει όσο ποτέ. Από το χαμένο πέναλτι με τον Βόλο στο γκολ νίκης με τον Αρη και στο γκολ που άνοιξε τον δρόμο για το τρίποντο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Σε δύο ματς που ο Παναθηναϊκός ήθελε έξι βαθμούς, ο Σλοβένος… υπενθύμισε πως η αξία του δεν φαίνεται μόνο στο «χρηματιστήριο» του ποδοσφαίρου. Αλλά μπορεί να φανεί και στο γήπεδο.

Αυτός θα είναι η αιχμή του δόρατος για τον Παναθηναϊκό και στην Τούμπα στο αυριανό ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Εχοντας πια βρει ρυθμό και προερχόμενος από δύο συνεχόμενα και πολύ σημαντικά γκολ, ο Σλοβένος μοιάζει να βρίσκει τη φόρμα του την κατάλληλη στιγμή. Σε μια περίοδο που τον έχει πραγματικά ανάγκη η ομάδα του και που τώρα θα μετρήσουν οι προσωπικότητες, οι παίκτες με εμπειρία και με παραστάσεις. Εκείνοι που γνωρίζουν από πρωταθλητισμό και που έχουν τα υψηλότερα συμβόλαια. Ο Σπόραρ ανήκει σε αυτούς, έχει το δεύτερο μεγαλύτερο συμβόλαιο στο ρόστερ πίσω μόνο από τον Μπερνάρ και καλείται να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πριν απ’ τη διακοπή.