3 βιβλία για τη μετανάστευση

Αυτοί δεν είναι σαν εμάς – Το παρελθόν και το μέλλον της μετανάστευσης

Ιαν Γκόλντιν, Τζέφρι Κάμερον, Μίρα Μπαλαρατζάν (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι η μετανάστευση δεν είναι ένα φαινόμενο κυρίως των ημερών μας. Είναι πολύ παλιό, όσο η ίδια η ανθρωπότητα. Η μετανάστευση είναι συνυφασμένη με την ανάδυση του πολιτισμού. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν πως η διεθνής μετανάστευση ωφελεί τους πάντες: τις χώρες προέλευσης, τις χώρες προορισμού, τους ίδιους τους μετανάστες. Οι εκκλήσεις για περιορισμό της μοιάζει να προδίδουν άγνοια συνδυασμένη με φόβο.

Το αγόρι με τη βαλίτσα

Ξένια Καλογεροπούλου, βασισμένο στο έργο του Μάικ Κένι (εκδόσεις Πατάκη)

Ενα βιβλίο για να κατανοήσουν και οι μικρότερες ηλικίες το φαινόμενο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Φεύγοντας από το χωριό του που βομβαρδίζεται, o μικρός Ναζ διασχίζει ολομόναχος ερήμους, χιονισμένα βουνά και αφρισμένες θάλασσες, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο, όπου θα βρει επιτέλους τον μεγαλύτερο αδερφό του. Μέσα από το παιδικό του βλέμμα παρακολουθούμε μια συγκινητική αλλά και συχνά διασκεδαστική ιστορία.

Ελντοράντο

Λοράν Γκοντέ (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό μέσα από ένα μυθιστόρημα. Η ιστορία μιλάει για το δράμα που εκτυλίσσεται στις ακτές της Μεσογείου με πρωταγωνιστές τους μετανάστες οι οποίοι αναζητούν τη γη της επαγγελίας, το δικό τους Ελντοράντο, σε χώρες της Ευρώπης. Ηρωας ένας κυβερνήτης πλοίου που περιπολεί στις ακτές της Νότιας Ιταλίας και έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με πολλές τραγικές ιστορίες.