«Πρέπει», είπε ο Δημήτρης Βίτσας σχολιάζοντας τα προνόμια των ευρωβουλευτών, «να καταλάβουμε ότι επάγγελμα πολιτικός δεν υπάρχει και να μην αντιμετωπίζουμε την πολιτική σαν δουλειά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, η πρώτη προτεραιότητα για τους υποψήφιους πρέπει να είναι η νίκη του κόμματος και των ιδεών του». Εντάξει. Μετά την εκλογή, όμως, ποια πρέπει να είναι; Γιατί σε εκείνη την περίοδο κυρίως αντιμετωπίζουν οι εκλεγμένοι την πολιτική σαν επάγγελμα.

Συγκλίσεις

Ρώτησαν, λοιπόν, τη Ράνια Σβίγκου πώς θα κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΜέΡΑ25 που εισηγείται επιστροφή στη δραχμή και πληρωμές με «δήμητρες», κι εκείνη απάντησε κάπως φλου. «Μια συμμαχική κυβέρνηση συγκροτείται στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών συγκλίσεων. Επειδή (σ.σ. η κυβέρνηση Μητσοτάκη) δεν μπορεί να απαντήσει στις θέσεις και στο πρόγραμμά μας, επιστρατεύει το επιχείρημα Βαρουφάκη». Πάντως, το σχέδιο Δήμητρα βρίσκεται στην ενότητα «οι πολιτικές μας» στην ιστοσελίδα του βαρουφακικού κόμματος.

Συμμετοχή

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα έμπαινε σε μια κυβέρνηση που δεν θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία, θα συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών και θα καλύψει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σύμφωνα με τον Παύλο Χρηστίδη. Είναι μια πρόοδος να δηλώνεται σε ποιο συμμαχικό σχήμα δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει το τρίτο κόμμα. Μένει να μάθουν οι ψηφοφόροι κάποια στιγμή και στη συγκρότηση ποιου πραγματικά πιθανού θα μπορούσε να συμβάλει.

Ντιμπέιτ

Επικαλούμενος τα εγχειρίδια πολιτικής επικοινωνίας, ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν θα έχει όφελος από ένα ντιμπέιτ του αρχηγού της με εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως εξήγησε, ο ίδιος βλέπει μια τηλεμαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα «σαν ένα πάνελ σύγκρουσης που από την τοξικότητα αυτός που χάνει είναι αυτός που προηγείται γιατί κατεβαίνει το επίπεδο και των δύο». Βέβαια, η τοξικότητα είναι σαν το ταγκό, θέλει δύο. Αν, δηλαδή, δεν θες να πέσεις στο επίπεδο κάποιου, δεν πέφτεις.