Προβληματισμός από τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων. Προ ημερών ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια νέα υπόθεση. Στο Στρατώνι Χαλκιδικής συνελήφθησαν τη Δευτέρα το μεσημέρι ένας 17χρονος και ένας 18χρονος διότι σύμφωνα με καταγγελία 16χρονου αρχικά τον πλησίασε ο 18χρονος, με τον οποίο γνωρίζονται, και τον μετέφερε με δίκυκλο σε παρακείμενη ερημική δασική τοποθεσία. Ακολούθως τον άφησε στο σημείο και λίγο αργότερα επέστρεψε μαζί με τον 17χρονο. Οι δύο νεαροί κατηγορούνται ότι εξύβρισαν και απείλησαν τον 16χρονο, τον χτύπησαν με τα χέρια στο πρόσωπο και τον έδεσαν σε δέντρο με σκοινί και μονωτική ταινία απαιτώντας να τους δώσει 400 ευρώ ενώ παράλληλα βιντεοσκοπούσαν το σκηνικό με κινητό τηλέφωνο. Στη συνέχεια ο 16χρονος ενημέρωσε τον 58χρονο πατέρα του, ο οποίος ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. Το κινητό τηλέφωνο του 17χρονου κατασχέθηκε και εστάλη για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Οι αιτίες των επεισοδίων πολλές. Σε κάποιες περιπτώσεις στόχος είναι η ληστεία με «λεία» το χαρτζιλίκι ενός εφήβου και το κινητό τηλέφωνό του. Αλλες επιθέσεις έχουν οπαδικά κίνητρα. Κάποιες για τα μάτια μιας κοπέλας, όπως έγινε πριν από λίγα 24ωρα στον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Περισσό. Την κοπέλα διεκδικούσαν δύο αγόρια από διαφορετικές παρέες. Ετσι έδωσαν ραντεβού το Σάββατο το απόγευμα στον συγκεκριμένο χώρο για να «λύσουν» το θέμα, ωστόσο κατέληξε σε συμπλοκή. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκαν δύο 16χρονοι με αιχμηρό αντικείμενο, στον δεξιό μηρό και στον δεξιό αστράγαλο ο ένας και στον δεξιό μηρό ο άλλος. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνέλαβαν την Κυριακή στη Νέα Ιωνία τέσσερα άτομα ηλικίας 14, 14, 15 και 19 ετών, για επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο 19χρονος ο οποίος κατηγορείται ότι τραυμάτισε τους δύο ανηλίκους μετά την επίθεση πέταξε το μαχαίρι σε κοντινό σημείο, όπου εντοπίστηκε.
Χωρίς συναίσθηση
Η εγκληματολόγος Ελενα Συρμαλή μιλώντας στα «ΝΕΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει μια αύξηση στην παραβατική συμπεριφορά ανηλίκων. Και πρόσθεσε πως αυτό που θα πρέπει να προβληματίζει είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραβατικότητας, καθώς, όπως λέει, πολλές φορές μιλάμε πια για έγκλημα και «μου δίνει την αίσθηση ότι οι ανήλικοι στους οποίους παρατηρούμε αυτή τη συμπεριφορά δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της συμπεριφοράς τους», συμπληρώνοντας ότι μοιάζει να μην έχουν συναίσθηση των πράξεών τους. Η Ελενα Συρμαλή τόνισε πως «ακούς δικαιολογίες ότι “το κάναμε για πλάκα” ή “δεν ήταν και κάτι σημαντικό” ή “μαλώσαμε λίγο παραπάνω”». Η εγκληματολόγος επισήμανε ότι σε κάποιες περιπτώσεις «μιλάμε για στοιχεία αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όχι για μικροπαραβατικότητα», εστιάζοντας κυρίως και στον ρόλο της οικογένειας.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι απαραίτητο οι έφηβοι που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά να προέρχονται από τις επονομαζόμενες «προβληματικές» οικογένειες, δηλαδή να ζουν με γονείς που ενδεχομένως κάνουν χρήση ουσιών ή αλκοόλ ή έχουν απασχολήσει για διάφορα αδικήματα, λέγοντας πως και η απουσία διαλόγου για ζητήματα που απασχολούν τους νέους είναι σημαντική παράμετρος. Επιπροσθέτως, υπογράμμισε, ρόλο παίζουν και ατομικά ζητήματα του εφήβου, όπως ψυχολογικά, ψυχιατρικά, ακόμα και «κοινωνικοποίησης του ανηλίκου, τα οποία οι γονείς τα αφήνουν στην άκρη γιατί καμιά φορά ο γονιός νιώθει ως προσωπική αποτυχία αυτή τη συμπεριφορά του παιδιού του».
Επίσης, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν πως όταν πλέον οι ανήλικοι οδηγούνται στις κατά τόπους αστυνομικές υπηρεσίες δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο. Εκεί συνειδητοποιούν τι έχουν κάνει και «σπάνε». Αρκετοί κλαίνε και δείχνουν μετανιωμένοι, καθώς πρέπει να απολογηθούν και στους γονείς τους και στις διωκτικές αρχές.