«Τι κάνει ο κ. Μητσοτάκης; Σκιαμαχεί με ένα φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ. Για να φοβίσει. Ο κόσμος, όμως, καταλαβαίνει. Το 2015 ο κ. Σαμαράς σκιαμαχούσε και τότε με ένα φάντασμα, που δήθεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Κι έχασε. Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης σκιαμαχεί με ένα φάντασμα. Αυτή τη φορά ούτε καν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με του κ. Βαρουφάκη. Και θα χάσει». Η ανάλυση ανήκει στον Γιάννη Δραγασάκη. Το ότι το 2023 δεν είναι 2015 είναι μια μικρή ασήμαντη λεπτομέρεια, μάλλον.

Γενιά

Η Μαρία Κανελλοπούλου κατεβαίνει ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή θέλει να εκπροσωπήσει τη γενιά της. «Μιλάμε», είπε, «συνέχεια για τη νεολαία, τους νέους. Αλλά υπάρχει και η γενιά μου, που ήταν παρούσα σε όλους τους μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες από τη Δικτατορία μέχρι σήμερα». Τι κρίμα γι’ αυτήν που στα χρόνια της κρίσης η γενιά της κατηγορήθηκε για πολλές από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Ή που εκείνη δεν συγκαταλέγεται στους εκπροσώπους της οι οποίοι έκαναν την αυτοκριτική τους.

Ευκαιρίες

Στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας πληροφόρησε ο Γιώργος Σταθάκης, υπάρχει η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και της Εθνικής Τράπεζας. Εντάξει, δεν εξεπλάγη κανείς. Εδώ ο αρχηγός του λέει στις συριζαϊκές συγκεντρώσεις ότι δεν ζητάει απ’ τους πολίτες να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στο κόμμα αλλά μια πρώτη – γιατί όταν είχε την εξουσία κυβερνούσε ακολουθώντας τις επιταγές της τρόικας. Και το ίδιο ακριβώς, «μια πρώτη ευκαιρία», ζητούσε τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2019.

Μηνύσεις

Είναι μια ωραία ατμόσφαιρα στην Ελληνική Λύση. Ο Αντώνης Μυλωνάκης κι ο πρώην πια αρχηγός του ετοιμάζονται να αλληλομηνυθούν για διάφορα θέματα. Μεταξύ μας, πάντως, ούτε αυτοί ξέφυγαν από τον κανόνα της ελληνικής δεξιάς της Δεξιάς: οι πολιτικοί της εκπρόσωποι τσακώνονται πιο συχνά κι απ’ ό,τι ομνύουν σε πατρίδα, θρησκεία και Γένος. Ευτυχώς, για τη Δημοκρατία – αφού, έτσι, δύσκολα θα βγουν από το περιθώριο στο οποίο ανήκουν.