Από το 2021 έως σήμερα οι τιμές των τροφίμων τραβούν την ανηφόρα. Στην Ελλάδα και την ευρωζώνη καταγράφουν μεγαλύτερες αυξήσεις από τις τιμές των άλλων ομάδων προϊόντων και αυτό είναι ένα γεγονός που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές και το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η μείωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάρτιο στο 5,4% σε ετήσια βάση από 6,5% τον Φεβρουάριο οφειλόταν κυρίως στη μείωση των τιμών ενέργειας κατά 14,7%, ενώ αντίθετα οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό 11,8% έναντι αύξησης 12,2% τον Φεβρουάριο. Διερευνώντας κανείς το γιατί συμβαίνει αυτό θα δει πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική αγορά τροφίμων εκτός από αυτή της ενέργειας, καθώς σε ένα μεγάλο ποσοστό της εξαρτάται από εισαγωγές είτε πρώτων υλών είτε τελικών προϊόντων με αποτέλεσμα τα όποια προβλήματα σημειώνονται διεθνώς, φυσικές καταστροφές ή γεωπολιτικές κρίσεις, ακόμα και αύξηση της ζήτησης, να επηρεάζουν σημαντικά την εγχώρια αγορά και να φέρνουν αυξήσεις στις τιμές των αγαθών.
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Είστε συνδρομητής; Συνδεθείτε
Ή εγγραφείτε
Αν θέλετε να δείτε την πλήρη έκδοση θα πρέπει να είστε συνδρομητής. Αποκτήστε σήμερα μία συνδρομή κάνοντας κλικ εδώ