Τα ανεβασμένα ποσοστά του μορφώματος του άλλοτε No3 της οργάνωσης Μιχαλολιάκου στις δημοσκοπήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως έγινε και μετά την πρώτη εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στην κεντρική πολιτική σκηνή, οι συνέπειες της συντεταγμένης πολιτικής έκφρασης των νεοναζιστών θα εμφανιστούν και στην καθημερινή ζωή.

«Η πτώση της Χρυσής Αυγής οδήγησε σε πλήρη αποδιοργάνωση των ακροδεξιών κινημάτων. Το κενό που αφέθηκε δεν καλύφθηκε από την Ελληνική Λύση. Ομως, η αργή και σταθερή αναζωπύρωση τέτοιων κινημάτων, ειδικά σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική, θα αλλάξει τις ισορροπίες στις εκλογές του Μαΐου» εκτιμά ο Γιώργος Σαμαράς από το King’s College. Μάλιστα, τα όσα έχουν συμβεί στον χώρο του εξτρεμιστικού εθνικισμού τα τελευταία χρόνια εντείνουν την ανησυχία του για την πολιτική τους έκφραση: «Με βάση τις εκτιμήσεις μου και προφανώς τα γεγονότα σε σχολεία στη Σταυρούπολη και Thessaloniki Pride (2021 και 2022 αντίστοιχα), θα παρατηρηθεί σημαντική αύξηση ποσοστών ακροδεξιών σχηματισμών στις Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Είναι δεδομένο ότι η δράση των κινημάτων θα αποφέρει καρπούς, όπως απέφερε το 2014 και αργότερα το 2015».

«Αν επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο με το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής με τον σχηματισμό στον οποίο συμμετέχει ο Ηλίας Κασιδιάρης, είναι πολύ πιθανό να δούμε και πάλι συμμορίες σε γειτονιές – όπως π.χ. στον Αγιο Παντελεήμονα ή στα Δυτικά της Θεσσαλονίκης. Αυτό που λείπει στην πράξη είναι ο συντονισμός. Για να γίνει εφικτός, βασική προϋπόθεση αποτελεί η παρουσία αρχηγικής προσωπικότητας. Λόγω της φυλάκισής του, ο Κασιδιάρης δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί τόσο έντονα, παρά μόνο διαδικτυακά. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις άλλων φυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής» σημειώνει ο Γιώργος Σαμαράς.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η κοινοβουλευτική έκφραση αυτού του χώρου είναι πολύ πιθανή, εκτός κι αν η πολυδιάσπαση της Ακρας Δεξιάς οδηγήσει στην αλληλοεξουδετέρωση των κομμάτων που συγκροτούν αυτόν τον χώρο. «Από τις έρευνες προκύπτει ότι οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι με δεξιές, εθνικιστικές και απολυταρχικές ιδέες που υποστήριζαν τη Χρυσή Αυγή συνεχίζουν να υπάρχουν. Μπορεί σήμερα να ψηφίζουν πιο “κεντρώα” κόμματα, αλλά δεν εξαφανίστηκαν επειδή τα στελέχη της Χρυσής Αυγής μπήκαν στη φυλακή» καταλήγει η Δάφνη Χαλικιοπούλου από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ.