Το άθλημα που σημειώνει τις περισσότερες απώλειες στη Ρωσία είναι το καλλιτεχνικό πατινάζ. Η ασημένια ολυμπιονίκης στην Πιέονγκτσανγκ Νατάλια Ζαμπιγιάκο θα υπερασπίζεται στο εξής τη σημαία του Καναδά, όπως επίσης η 15χρονη Ουλιάνα Σιριάεβα. Οι 13χρονες και πολλά υποσχόμενες Ινγκα Γκουργκενίτζε, Βαλεντίνα Αντριάνοβα, Πολίνα Τζουμανιγιάζοβα και Ανα Γιουστσένκοβα θα εκπροσωπούν στο εξής τη Γεωργία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία και το Ισραήλ αντίστοιχα.  

Σύμφωνα με το TASS τους τελευταίους έξι μήνες 19 αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ κατέθεσαν αιτήσεις για να αλλάξουν υπηκοότητα. Μια από τις σημαντικότερες αθλήτριες στην ιστορία του καλλιτεχνικού πατινάζ, η μοναδική με δέκα συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα και τρεις φορές χρυσή ολυμπιονίκης, η Ιρίνα Ροντνίνα, ως μέλος της Δούμας πια, χαρακτήρισε την κατηγορία που διατυπώνουν ορισμένοι πολιτικοί στη Ρωσία να ισοδυναμεί με εσχάτη προδοσία η αλλαγή υποκοότητας, ηλίθια, λαϊκίστικη και απολύτως αναλφάβητη.  

Το ίδιο και η άλλοτε προπονήτρια επί ΕΣΣΔ, Τατιάν Ταράσοβα. «Ο κόσμος αλλάζει δουλειές, το ίδιο και οι αθλητές. Ποιο είναι το ακατανόητο; Δεν αγωνίζονται εδώ, δεν έχουν καμία πιθανότητα να το κάνουν, έτσι πηγαίνουν εκεί όπως έχουν αυτή την πιθανότητα», ανέφερε.

Η λίστα με τους αθλητές που έχουν αλλάξει ήδη τη ρωσική υπηκοότητα είναι μεγάλη – και συνεχώς αυξάνεται.  

Στις αρχές του περασμένου μήνα ο ποδηλάτης Πάβελ Σιβάκοφ αποφάσισε να εκπροσωπήσει τα γαλλικά χρώματα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η απόφασή του, ωστόσο, δεν προκάλεσε έντονη αντίδραση γιατί έχει γεννηθεί στην Ιταλία, ενώ σε όλη του τη ζωή ζει στην Ευρώπη.

Οι σκακιστές

Ο Σιβάκοφ όμως, όπως η Πρακάτσιν, η Κιπριτσνίκοβα, ο Νικολάεφ και τόσοι ακόμα ρώσοι αθλητές δημιουργούν τάσεις φυγής από τη Ρωσία. Οι σκακιστές Εβγκένι Ρομανόφ και Ανα Κασλίνκαγια θα εκπροσωπούν στο εξής τη Νορβηγία και την Πολωνία. Η τενίστρια Νατέλα Τζαλαμίτζε δηλώθηκε στο Γουίμπλεντον ως Γεωργιανή. Στις 27 Μαρτίου η  επίσης Βαρβάρα Γκράτσεβα κατέθεσε αίτηση να λάβει τη γαλλική υπηκοότητα, καθώς ζει στη Γαλλία από το 2016.

Και στον μαραθώνιο

Η πέντε φορές πρωταθλήτρια Ρωσίας στον μαραθώνιο Σαρντάνα Τροφίμοβα ζήτησε να αγωνίζεται για το Κιργιστάν.

Η 23χρονη πρωταθλήτρια του διάθλου Λιντία Ζουραουσκάιτε έφυγε για τη Λιθουανία ενώ η Ντάρια Βιρολάινεν θα αγωνίζεται από τη νέα σεζόν με τη σημαία της Φινλανδίας.