ΠΕΛΛΑ

Κόντρα ΠΑΣΟΚ – Ελληνικής Λύσης

Η εκλογική περιφέρεια Πέλλας είναι μια εκλογική περιφέρεια όπου το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση θα επιδιώξουν να εκλέξουν έναν βουλευτή, σπάζοντας την κατανομή των τριών εδρών υπέρ της ΝΔ και της μίας του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό. Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Πέλλα βρίσκονται και πάλι οι τρεις βουλευτές (Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης και Λάκης Βασιλειάδης), με τον μέχρι πρόσφατα δήμαρχο Εδεσσας Τάκη Γιάννου να διεκδικεί μια εκλόγιμη θέση. Στον ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην υπουργός και επί σειρά ετών βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη δεν φαίνεται να απειλείται από τους ανθυποψηφίους της.

ΗΜΑΘΙΑ

Η ισορροπία που απειλείται

Οπως και στη γειτονική Πέλλα, έτσι και στην Ημαθία, τουλάχιστον στις προσεχείς εκλογές, η ισορροπία τριών βουλευτών της ΝΔ και ενός του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να απειλείται από την Ελληνική Λύση ή το ΠΑΣΟΚ. Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο Τάσος Μπαρτζώκας και ο Λάζαρος Τσαβαρίδης βρίσκονται και πάλι στο ψηφοδέλτιο, ενώ δεν είναι αυτή τη φορά υποψήφιος ο πρώτος επιλαχών Φώτης Κουτσουπιάς. Πιο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εσωτερική μονομαχία στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υφυπουργό του (αλλά και του ΠΑΣΟΚ το 2011-2012) Αγγελο Τόλκα και τη Φρόσω Καρασαρλίδου να αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη. Το 2019, η Καρασαρλίδου είχε επικρατήσει με 23 ψήφους διαφορά του Τόλκα, ο οποίος όμως κατόπιν προσφυγής στο εκλογοδικείο δικαιώθηκε και ανακηρύχθηκε βουλευτής.

ΠΙΕΡΙΑ

Το μεγάλο στοίχημα της ΝΔ

Οντας ο νομός με το καλύτερο ποσοστό της ΝΔ στο δυτικό τμήμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Νέα Δημοκρατία – εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα πανελλαδικά – έχει τις περισσότερες πιθανότητες, σε σχέση με την Ημαθία και την Πέλλα, να διατηρήσει ακόμα και στην κάλπη της απλής αναλογικής τις τρεις έδρες. Οι τρεις εκλεγέντες βουλευτές Φώντας Μπαραλιάκος, Αννα Μάνη Παπαδημητρίου και Σάββας Χιονίδης, πρώην δήμαρχος Κατερίνης, θα βρίσκονται και πάλι στο ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος, όπως επίσης και ο δεύτερος επιλαχών Σπύρος Κουλκουδίνας. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκουφά είναι και πάλι υποψήφια σε ένα σχετικά ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, με μόνο τον Διονύση Ζαρώτη (τέταρτος το 2019) να είναι και πάλι υποψήφιος.