Είμαι 41 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, τα 12 πρώτα αντιπολίτευση, τα 29 τελευταία δήμαρχος. Μαζί με τα χρόνια που ήμουν πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Αττικής, αθροίζω τις εμπειρίες μου και δηλώνω όχι τα «γαλόνια» μου αλλά το πάθος μου ώστε να γίνει επιτέλους το λογικό και το αυτονόητο: η Περιφέρεια να λειτουργήσει με ξεκάθαρες αρμοδιότητες σε σχέση με την κυβέρνηση και να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τους δήμους. Γι’ αυτό και αποφάσισα να ζητήσω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην Περιφέρεια Αττικής στις επόμενες εκλογές. Γνωρίζω πολύ καλά πια τι μπορεί να κάνει ένας δήμαρχος και τι όχι, γιατί το πρόβλημα τον υπερβαίνει. Οπως επίσης γνωρίζω ότι όλες οι κυβερνήσεις διατυμπανίζουν πως θέλουν να λύσουν το πρόβλημα της διοίκησης, να αποκεντρώσουν αρμοδιότητες και πόρους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Επιτελικό κράτος», «κράτος-στρατηγείο», «επανίδρυση του κράτους». Αλλα ονόματα, ίδιο σκεπτικό, λίγα αποτελέσματα. Γιατί; Διότι οι περισσότεροι πολιτικοί αρνούνται να συνεργαστούν, να εκχωρήσουν, να σχεδιάσουν και εν τέλει να συγκρουστούν.
Τι είναι η Περιφέρεια, ποιος είναι ο ρόλος της, γιατί υπάρχει εν τέλει ως διοικητικός θεσμός; Είναι διοικητικά στη μέση, ανάμεσα σε κυβέρνηση και 66 δήμους, και στην Αττική αφορά σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια πολίτες! Είναι ταυτόχρονα υπερυπουργείο και υπερδημαρχείο. Είναι το κομβικό σημείο για να αρχίσει η πραγματική αλλαγή στη διοίκηση. Πώς;
Πρέπει να γίνει εταίρος διακυβέρνησης, όχι υπάλληλος της κυβέρνησης, Πρέπει και μπορεί να γίνει ο καταλύτης, για τον συντονισμό της διοικητικής κορυφής με τη βάση. Να επισπεύδει, να ξεκαθαρίζει, να πιέζει, να ελέγχει, να συντονίζει, οργανωτικά. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες με την κυβέρνηση, να υπάρχει σχεδιασμός στις προτεραιότητες των διαδημοτικών, σύνθετων έργων αλλά και ανάδειξη των δυνατοτήτων που έχουν οι δήμοι.
Ας πάρουμε το παράδειγμα της Πολιτικής Προστασίας που έχει θετικό πρόσημο: εδώ, επιτέλους, έγινε υπουργείο, και μάλιστα θεωρητικά με ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες. Ολη η Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια και δήμοι, είμαστε «στρατιώτες» του. Εκείνο που ζητάμε περαιτέρω είναι να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει, ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο για κάθε σενάριο κρίσης ή πρόληψης της κρίσης. Πόσα μηχανήματα, πόσο και ποιο ανθρώπινο δυναμικό, να γίνει η εκπαίδευση, οι ασκήσεις προσομοίωσης, να μας ελέγξει και να τελειώνει αυτή η διελκυστίνδα ευθυνών στην καταστροφή και διεκδίκησης δαφνών στις επιτυχίες.
Το αντίθετο παράδειγμα όπου η κυβέρνηση αλλά πρωτίστως η Περιφέρεια κοιτάζουν με απάθεια το πρόβλημα και την καθημερινή ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών είναι το κυκλοφοριακό. Πόσα χρόνια θα περάσουν ακόμη μέχρι η Περιφέρεια να αποφασίσει ότι η λεωφόρος Κηφισού είναι στις αρμοδιότητές της και ότι πρέπει να το αντιμετωπίσει ακόμη κι αν χρειαστεί – και θα χρειαστεί – να συγκρουστεί δυναμικά με δυο-τρία υπουργεία;
Ανάλογα θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής, τις υποδομές, την ασφάλεια, την καθημερινότητα, τον δημόσιο χώρο, τις κοινωνικές υπηρεσίες, θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν, να βελτιωθούν, να επιλυθούν, υπάρχουν πολλά και τα περισσότερα από αυτά σέρνονται για χρόνια, προκαλώντας στους πολίτες οργή κι απελπισία.
Ζούμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση, όλα διασυνδέονται, όλοι και όλα επικοινωνούν ψηφιακά στον πλανήτη, αλλά εδώ η διοικητική πυραμίδα του κράτους παραμένει ασύνδετη και ασυνεννόητη. Και οι πολίτες που πληρώνουν στο τέλος την ανυπαρξία αποτελέσματος υποχρεώνονται να βιώνουν εξάρτηση, συναλλαγή, κομματική μονομέρεια και συνακόλουθα διαφθορά.
Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να σπάσει και θα σπάσει, ο γόρδιος δεσμός να κοπεί και θα κοπεί. Κι αν η Ελλάδα δεν μπορεί ακόμη, η Αττική είναι έτοιμη να τολμήσει.
Ο Γιώργος Ιωακειμίδης είναι δήμαρχος Ρέντη – Νικαίας και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής