Πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν στη χθεσινή ημερίδα με τίτλο «Γράμματα προς την πατρίδα. Υπερπόντια μετανάστευση και αλληλογραφία», που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κόρινθο. Ολοι τους ανέλυσαν τις οικονομικές, κοινωνικές, αλλά και πολιτικές διαστάσεις της μετανάστευσης από την Ελλάδα, όπως αποτυπώνονται στην αλληλογραφία μεταξύ των αποδήμων και των συγγενών τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Πυρήνας ήταν «επιστολές γραμμένες από καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι βιώνουν το μεταναστευτικό εγχείρημα και από τις δύο πλευρές, φωτίζουν τα πολλαπλά και σύνθετα κίνητρα της κινητικότητας και της ακινησίας, την ίδια την περιπλοκότητα και ρευστότητα της μεταναστευτικής εμπειρίας, αλλά και τις κοινωνικές και πολιτισμικές διεργασίες που αυτή προκάλεσε στις σχέσεις, τους ορίζοντες, τη μνήμη, τις προσδοκίες και τις νοηματοδοτήσεις των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων» όπως επισημαίνει ο καθηγητής Γιώργος Αναγνώστου, κάτοχος της Εδρας Μιλτιάδης Μαρινάκης (Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών, The Ohio State University).

Ζητήματα στα οποία αναφέρθηκαν οι ομιλητές ήταν, εκτός άλλων, η διαμόρφωση μιας μεταναστευτικής κουλτούρας στις αγροτικές κοινότητες μέσα από την οποία αυτοτροφοδοτήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, τα αρχεία που κινούνται στα όρια του ιδιωτικού, ημι-δημόσιου και δημόσιου βίου, ο μετασχηματισμός των έμφυλων ρόλων και ταυτοτήτων. Σκοπός της ημερίδας, όπως επισήμανε ο Αναγνώστου, ήταν «να προωθήσει διεθνικές συνέργειες και ανταλλαγές με ερευνητικές ομάδες οι οποίες έχουν ήδη εντάξει την ανάλυση της επιστολογραφίας στη μελέτη της ιστορίας των ιταλικών, εβραϊκών, γερμανικών κ.ά. διασπορικών ομάδων, αλλά και η ενεργοποίηση τοπικών κοινοτήτων για τον εντοπισμό, τη διάσωση, τη διατήρηση και αξιοποίηση ιδιωτικών/οικογενειακών αρχείων».

Οι συμμετέχοντες

Στην ημερίδα, την οποία διοργάνωσαν το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Βόχας, συμμετείχαν οι: Βασιλική Λαλαγιάννη, καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Παν/μίου Πελοποννήσου, Νίκος Πουλόπουλος, επίκουρος καθηγητής, University of Missouri-St Louis, Κωστής Κουρέλης, καθηγητής, Franklin & Marshall College, Pennsylvania, Αλέξανδρος Καπανιάρης, διδάκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιώτα Τουργέλη, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μαρία Δαμηλάκου, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Γιάννης Λημνιός-Σεκέρης, διδάκτορας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ελευθερία Δαλέζιου, διδάκτωρ ιστορικός/αρχειονόμος, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.