Αθανάσιος Μπούνταλης

Το χρήμα στην Ελλάδα

2014

Η μελέτη εξετάζει το χρήμα στην Ελλάδα από το 1821 έως το 2001, όχι ως ένα φυσικό αντικείμενο ή εμπόρευμα, αλλά ως έναν κρατικό και νομικό θεσμό. Εξετάζει σε βάθος τα κρίσιμα νομισματικά γεγονότα και αποφάσεις της νεοελληνικής ιστορίας μέσα από πρωτογενείς πηγές (απολογισμούς, καταστατικά και λοιπό αρχειακό υλικό τραπεζών, πρακτικά συνεδριάσεων Βουλής, αλληλογραφία, ΦΕΚ, άρθρα εφημερίδων, κ.λπ.) και δευτερογενή ιστορικά έργα.

—————–

Κατερίνα Μπρέγιαννη

«Νεοελληνικό νόμισμα: κράτος και ιδεολογία από την Επανάσταση έως τον μεσοπόλεμο»

Ακαδημία Αθηνών

Ανάλυση ζητημάτων οικονομικής πολιτικής του ελληνικού κράτους ιδωμένων μέσα από το ευρωπαϊκό τους πλαίσιο, τα καθαρά νομισματικά γεγονότα (ήτοι το ιστορικό των κοπών) και οι νομισματικές αναπαραστάσεις ως ιδεολογικές αποτυπώσεις, από το 1828 περίπου έως το 1940.

—————–

Christopher Howgego

«Η αρχαία ιστορία μέσα από τα νομίσματα»

μτφ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, ΜΙΕΤ, 2009

Σκοπός του τόμου είναι να δείξει πώς ο χαρακτήρας, οι τύποι και η συμπεριφορά των νομισμάτων σχετίζονται με σημαντικά ιστορικά θέματα και να παρουσιάσει τους βασικούς τρόπους προσέγγισης της νομισματικής μέσα από τα πλέον σαφή παραδείγματα. Το βιβλίο καλύπτει την περίοδο από τις απαρχές της νομισματοκοπίας, λίγο πριν ή λίγο μετά το 600 π.Χ., μέχρι την εποχή του Διοκλητιανού. Οπου κρίθηκε αναγκαίο, γυρίζει ακόμα πιο πίσω στον χρόνο για να εξετάσει την ιστορία του χρήματος πριν από το νόμισμα, ή προχωρεί μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ. για να γίνει πιο ξεκάθαρη η σύγκριση με το παρελθόν.