Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών μπορεί να εξελίχθηκε σε παράλληλους μονολόγους, καθώς όλοι επανέλαβαν τις θέσεις τους, χωρίς διάλογο. Εστιάζοντας, ωστόσο, στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, έδειξαν να συμφωνούν σε αδρές γραμμές, αλλά και να καταγράφουν συγκεκριμένες αποκλίσεις.

ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ

Οι υποκλοπές ήταν το σημείο που, περισσότερο από άλλα, οι δύο αρχηγοί βρέθηκαν πιο κοντά, ασκώντας αμφότεροι σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης» και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να «δώσει σήμερα επαρκείς εξηγήσεις». «Υπήρχε εθνικός λόγος που παρακολουθούνταν ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο εάν είναι πράγματι κατάσκοπος και εθνικά επικίνδυνος;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Για μία υπόθεση που «έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα» μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Κίνδυνο αποτελούσα για τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό παρακολουθήθηκα κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών και βέβαια, αυτό που είπε δεν φτάνει. Ο στόχος μου είναι να πάνε στη φυλακή αυτοί που έστησαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών στην Ελλάδα και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, υπέρ των αδυνάτων υποστήριξαν ότι προσανατολίζονται τα προγράμματά τους, τόσο ο Τσίπρας, όσο και ο Ανδρουλάκης. «Το πρόγραμμά μας θα κοστίσει σε αυτούς που δεν θα βλέπουν πια τα υπερκέρδη τους να αυξάνονται» και «θα ευνοήσει την κοινωνική πλειοψηφία», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε ότι «δεν μπορεί οι πλούσιοι να καπηλεύονται τους κόπους και τις θυσίες των πιο αδύναμων Ελλήνων».

ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ

Απόκλιση εμφανίζουν οι τοποθετήσεις Τσίπρα – Ανδρουλάκη στο Προσφυγικό. «Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη. Εμείς δεν γκρεμίσαμε τον φράχτη, ούτε θα πάμε αντίθετα με τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά δεν κοροϊδεύουμε. Το Προσφυγικό δεν λύνεται με φράχτες, αλλά με μια νέα συμφωνία» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Τα σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά. Είναι ευρωτουρκικά. Οπότε και στον Εβρο πρέπει να βάλουν από την τσέπη οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι – και όχι μόνο οι Ελληνες – για τον φράχτη αλλά και στο θέμα του ευρωστρατού, όπως είναι και η Frontex – γιατί και αυτή είναι μια ευρωπαϊκή δύναμη – να στηρίξουμε την πολιτική του ευρωστρατού ώστε να μην πληρώνει ο ελληνικός λαός δισεκατομμύρια για να προστατεύει τα σύνορα, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Να γίνεται με ευρωστρατό και κοινούς εξοπλισμούς» απάντησε ο Ανδρουλάκης.