3 βιβλία για τα κοινωνικά δίκτυα

Nicholas Christakis και James Fowler, «Συνδεδεμένοι», μτφ. Δημήτρης Ξυγαλάτας, εκδ. Κάτοπτρο

Oι συγγραφείς παρουσιάζουν στοιχεία σχετικά με το ότι τα κοινωνικά δίκτυα (με την ευρύτερη έννοια) επηρεάζουν κάθε πλευρά της ζωής μας: το πώς αισθανόμαστε, το πόσα χρήματα κερδίζουμε, το αν θα αρρωστήσουμε ή αν τελικά θα πάμε να ψηφίσουμε – τα πάντα για εμάς σχετίζονται με το τι κάνουν, αισθάνονται και σκέφτονται οι άλλοι γύρω μας. Ο κόσμος μας διέπεται από τον Κανόνα των Τριών Βαθμών Επιρροής: επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε από άτομα που απέχουν από εμάς μέχρι και τρεις βαθμούς διαχωρισμού, τα περισσότερα από τα οποία δεν τα γνωρίζουμε καν. Για παράδειγμα, η φίλη της φίλης της φίλης σας επιδρά περισσότερο στην ευτυχία σας απ’ ό,τι ένα φουσκωμένο πορτοφόλι στην τσέπη σας.

Chris Stokel-Walker, «TikTok Boom», εκδ. Canbury Press, 2021

Η δημοσιογραφική αφήγηση του συνεργάτη περιοδικών όπως το «Wired» συνδυάζεται με το βάθος της έρευνας για την εφαρμογή που έχει αλλάξει ήδη την ψηφιακή εποχή μας. Πρόκειται για μια «επική ιστορία» όπου η Κίνα με την καινούργια πλατφόρμα απειλεί την ηγεμονία της Silicon Valley ασκώντας εξωτερική πολιτική με άλλα μέσα.

Sarah Frier, «Χωρίς φίλτρο», μτφ. Μανώλης Ανδριωτάκης, εκδ. Ψυχογιός

Βασισμένο σε συνεντεύξεις με όλους τους ανθρώπους-κλειδιά που επηρέασαν την εξέλιξή του, το βιβλίο «ζωντανεύει» την ανάδειξη του Instagram ως επιτυχημένης φωτογραφικής εφαρμογής. Καλύπτει την άγνωστη πορεία από τη σύλληψή του, σε ένα καφέ στη Σίλικον Βάλεϊ, ως την εξαγορά μαμούθ από το Facebook. Παράλληλα, εξετάζεται πώς το Instagram έχει αλλάξει τη σύγχρονη κοινωνία.