Oι δημοσκοπήσεις τού δίνουν σχεδόν 50%. Ενας υποψήφιος που απειλούσε να του «κόψει» ψήφους αποσύρθηκε. Και ένα βίντεο με τίτλο «Αλεβί», που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα και αναφέρεται στο θρήσκευμά του, έχει πάνω από 115 εκατομμύρια views. Με βάση τη λογική, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας. Αλλά η πολιτική, και ειδικότερα η τουρκική πολιτική, δεν υπακούει πάντα στη λογική.
Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν διεκδικεί εκ νέου την προεδρία ένας άνθρωπος που έχει διαψεύσει επανειλημμένα μέχρι τώρα τις προβλέψεις, έχει απήχηση στη «βαθιά Τουρκία», ελέγχει πλήρως τους μηχανισμούς ασφαλείας και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο για να παραμείνει στην εξουσία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί πάντα να κάνει την έκπληξη στις αυριανές προεδρικές εκλογές. Κι αν τις οδηγήσει σε δεύτερο γύρο, να εκμεταλλευθεί τυχόν νίκη του στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν παραλλήλως και να ζητήσει την επανεκλογή του για τη διασφάλιση της σταθερότητας.
Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι έτσι πολύ κρίσιμες για τη γειτονική χώρα. Ο 74χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης, πάντως, κρατά την ψυχραιμία του, δεν απαντά στις εμπρηστικές επιθέσεις του Ερντογάν και του ακροδεξιού συμμάχου του και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι, εφόσον κερδίσει την προεδρία, θα δώσει τέλος στα ανορθόδοξα πειράματα με την οικονομία, θα αποκαταστήσει το κράτος δικαίου, θα ακολουθήσει μια λιγότερο πολεμοχαρή εξωτερική πολιτική και θα καταργήσει το προεδρικό μοντέλο. «Η βασική μου αποστολή», δηλώνει, «είναι να ενώσω».
Η Αθήνα παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη μάχη. Οχι επειδή έχει ψευδαισθήσεις: ο Ερντογάν εμφανίστηκε συμφιλιωτικός μόνο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και ο Κιλιτσντάρογλου έχει συχνά πλειοδοτήσει του απερχόμενου προέδρου σε ανθελληνικές δηλώσεις και προκλήσεις. Αλλά επειδή γνωρίζει ότι η κατάσταση στην Τουρκία είναι εύθραυστη και ο κίνδυνος ταραχών στην περίπτωση ήττας του Ερντογάν είναι μεγάλος.
Δίπλα στην αγωνία λοιπόν δεν πρέπει να λείπει και η ψυχραιμία. Μια 20χρονη παντοκρατορία δεν λαμβάνει τέλος εύκολα. Κι ένα πληγωμένο θηρίο είναι συχνά ακόμη πιο επικίνδυνο.