Ο Παναθηναϊκός άγγιξε την κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 13 χρόνια. Το 2010 ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα που κατάφερε να κατακτήσει, ενώ το αμέσως προηγούμενο ήταν το 2004. Μία σεζόν μετά, τη σεζόν 2004 – 2005, οι Πράσινοι ξεκίνησαν με τον πρωταθλητή Γιτζάκ Σουμ στον πάγκο τους, γρήγορα όμως τον αντικατέστησαν με τον Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Ο Ιταλός διατήρησε τον Παναθηναϊκό σε πορεία πρωταθλητισμού, πάλεψε μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές για τον τίτλο και μάλιστα ήταν το φαβορί λίγο πριν από το τέλος για να το κατακτήσει. Ομως οι Πράσινοι, σε μια χρονιά και σε ένα finish που έμοιαζε πολύ με το φετινό, δεν κατάφεραν να βρουν εκείνη τη μία νίκη που χρειάζονταν για να κατακτήσουν τον τίτλο. Σε ένα πρωτάθλημα που διεκδικούσαν μέχρι τέλους Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ.

Αχίλλειος πτέρνα

Και τότε ο Παναθηναϊκός επί της ουσίας έχασε το πρωτάθλημα με τα εντός έδρας αποτελέσματα που έφερε. Και τις συνεχόμενες ισοπαλίες μέσα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Την 22η αγωνιστική, με τις τρεις ομάδες στον πόντο, οι Πράσινοι ήρθαν ισόπαλοι 0-0 με τον Ηρακλή στη Λεωφόρο. Δύο αγωνιστικές μετά φιλοξένησαν τον Αρη στη Λεωφόρο και το αποτέλεσμα ήταν ξανά το ίδιο: 0-0. Σε ένα ματς όπου ο Φάνης Γκέκας είχε χάσει πέναλτι, απέναντι σε έναν Αρη που εκείνη τη σεζόν υποβιβάστηκε. Οι Πράσινοι επικράτησαν την 25η αγωνιστική με 1-0 του Ολυμπιακού και πήραν προβάδισμα τριών βαθμών, την οποία και διατήρησαν μέχρι την 28η αγωνιστική. Τότε έπαιξαν στην Τούμπα, όπου έφεραν ισοπαλία με 1-1, με τον Ολυμπιακό να μειώνει την απόσταση στον έναν βαθμό. Και πάλι ο Παναθηναϊκός είχε τον πρώτο λόγο για τον τίτλο, αφού είχε 60 βαθμούς, ο Ολυμπιακός 59 και η ΑΕΚ 58. Με δύο στα δύο θα έπαιρνε το πρωτάθλημα.

Στην κεκλεισμένων των θυρών Λεωφόρο ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα με την ΑΕΚ την προτελευταία αγωνιστική. Τρίτη ισοπαλία, με το ίδιο σκορ, στο ίδιο γήπεδο. Τρεις ισοπαλίες έφερε και φέτος στη Λεωφόρο στη διαδικασία των playoffs. Και τέταρτη ισοπαλία σε ματς τίτλου στις τελευταίες οχτώ αγωνιστικές. Ο Ολυμπιακός το εκμεταλλεύτηκε, προσπέρασε με έναν βαθμό (62 έναντι 61) και την τελευταία αγωνιστική οι Ερυθρόλευκοι πήραν το πρωτάθλημα επικρατώντας στο Καυτανζόγλειο του Ηρακλή με 1-0 (ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον ΟΦΗ). Με τη βαθμολογία να είναι Ολυμπιακός 65, Παναθηναϊκός 64, ΑΕΚ 62 σε μια τρομερή κόντρα για την κατάκτηση του τίτλου. Σε μια μάχη που θύμισε τη φετινή, με τους Πράσινους να βιώνουν ένα πικρό deja vu.