Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αποτελεί τη θετική έκπληξη στην ευρωζώνη, με την επενδυτική βαθμίδα να έρχεται μετά τις εκλογές, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι σταθερή και θα παραμείνει συνεπής στη δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις. Οι «FT» σε άρθρο τους για την Ελλάδα με τίτλο «Από τα σκουπίδια στην επενδυτική βαθμίδα» αναφέρονται στα 13 χρόνια από τη στιγμή που βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας μέχρι σήμερα που η χώρα αναμένει την επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με το άρθρο, πολλοί, περιλαμβανομένου του διοικητή της ΤτΕ, περιμένουν την επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από σειρά εκθέσεων ξένων οίκων τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί εκ των οποίων αναλύουν τις δημοσκοπήσεις και προβαίνουν σε προβλέψεις για το πιθανό αποτέλεσμα. Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει προβάδισμα πέντε έως έξι μονάδων στις δημοσκοπήσεις μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι η ΝΔ αναμένεται να δυσκολευτεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, θεωρώντας πιθανότερο να επαναληφθούν τον Ιούλιο.
«Υπήρχαν πολλές φωνές που ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Υποστήριζαν ότι το χρέος της χώρας δεν θα ήταν ποτέ βιώσιμο, ότι θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα και ότι το τραπεζικό της σύστημα δεν θα μπορέσει να μειώσει το απόθεμα επισφαλών δανείων. Στο τέλος, τίποτα δεν είναι αδύνατο», δήλωσε στους «FT» ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.
«Αισιόδοξο,
όχι ακατόρθωτο»
Ενδιαφέρον έχουν οι επισημάνσεις του οίκου Fitch, ο οποίος, με αφορμή το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε η Ελλάδα στην Κομισιόν, το χαρακτηρίζει αισιόδοξο, αλλά όχι ακατόρθωτο, από τη στιγμή που ήδη η χώρα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Προβλέπει την επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές, καθώς η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων. Σε λιγότερο από έναν μήνα (9 Ιουνίου) από τη νέα αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία, ο οίκος υπενθυμίζει τους κινδύνους μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου και εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο περιλαμβάνει δεύτερο εκλογικό γύρο.
Η Capital Economics προειδοποιεί ότι οι εκλογές ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία μία κυβέρνηση που είναι λιγότερο αφοσιωμένη στις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική σταθερότητα από τη σημερινή, αν και το βασικό της σενάριο προβλέπει ότι η Ελλάδα έχει υπάρξει η θετική έκπληξη της ευρωζώνης και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της είναι καλές. Σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων, το πιθανότερο αποτέλεσμα είναι μία κυβέρνηση συνασπισμού είτε μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Στα θετικά της ελληνικής οικονομίας, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, αναφέρεται σε έκθεσή της η Goldman Sachs, επισημαίνοντας πως η χώρα έχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και σημειώνει χαμηλότερο πληθωρισμό από την ευρωζώνη. Σε ό,τι αφορά τις κρίσιμες κάλπες, ο αμερικανικός οίκος κάνει λόγο για σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο θεωρεί απίθανο το κόμμα που προηγείται να μπορέσει να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs παραθέτει δύο πιθανές επιλογές: είτε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου, αξιοποιώντας το νέο εκλογικό σύστημα που παρέχει μπόνους εδρών στα μεγαλύτερα κόμματα.