Επειτα από μια γενναία μάχη με τον καρκίνο, ο Θανάσης Τσούρας, πρώην υπουργός και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα του Σαββάτου, στα 77 χρόνια του, σκορπώντας θλίψη στους συντρόφους και τους συνοδοιπόρους του. Ο Τσούρας ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την πολιτική ως φοιτητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, εντάχθηκε στο ΠΑΚ εσωτερικού ως υπεύθυνος νεολαίας και ήταν παρών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου – γι’ αυτή του τη δράση συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. Ηταν παρών στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, συνέβαλε στη συγγραφή της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη και αποτέλεσε μέλος του πρώτου Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Μετά την Αλλαγή του 1981, ο Τσούρας βρέθηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών με υπουργό τον Γιώργο Γεννηματά, συμμετέχοντας δυναμικά σε όλους τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς της εποχής που πρωτοστάτησε το ΠΑΣΟΚ, με κορωνίδα την εθνική συμφιλίωση. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1989 και εκλεγόταν συστηματικά μέχρι το 2012, όταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του – στην πορεία του διετέλεσε μεταξύ άλλων υπουργός Μεταφορών και υφυπουργός Εσωτερικών. Τον συνέδεε προσωπική φιλία με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ανήκε, μαζί με τον Κώστα Γείτονα, τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου κ.ά., στον στενό πυρήνα των «γεννηματικών» στελεχών, στάθηκε στο πλάι της Φώφης Γεννηματά όταν εκείνη ανέλαβε τα ηνία του κόμματος.

«Βρέθηκε στην πρωτοπορία των δημοκρατικών αγώνων κατά της χούντας και την πολιτική του διαδρομή χαρακτήρισε το ήθος, η εργατικότητα και η ανιδιοτέλεια», ανέφερε στην ανακοίνωση για τον θάνατό του το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως «ο Θανάσης Τσούρας υπηρέτησε τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης χωρίς εκπτώσεις, με αφοσίωση και ήθος, που σπανίζουν», εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. «Αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο σύντροφο, προσωπικό και οικογενειακό φίλο», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Τον χαρακτήριζε το ήθος, η σεμνότητα και η ανιδιοτέλεια. Οσοι αγωνιστήκαμε μαζί του, θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και απεριόριστη εκτίμηση».