Αρτι αφιχθέντες από τις ΗΠΑ, όπου εκπαιδεύθηκαν στις τεχνικές του εναέριου συντονισμού εναέριων μέσων πυρόσβεσης, δύο έλληνες αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, ο πυραγός Νίκος Γαλάνης και ο αντιπύραρχος Βασίλης Κοκορομύτης, μιλούν στα «ΝΕΑ» για τα νέα εφόδια με τα οποία επέστρεψαν στην πατρίδα προκειμένου να ριχτούν στη μάχη με τα πύρινα μέτωπα από θέση ισχύος.
«Το πρόγραμμα που παρακολούθησα ήταν μια συνεργασία της CAL FIRE, που αποτελεί τον φορέα δασοπυρόσβεσης της Πολιτείας της Καλιφόρνιας και της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (USFS)» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Νίκος Γαλάνης. «Η διάρκειά του ήταν 2 εβδομάδες – από 24/4 έως 5/5 – και έλαβε χώρα στο Σακραμέντο και στο Ρέντινγκ. Ηταν η πρώτη φορά που συμμετείχα σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο εξωτερικό και μπορώ να πω πως ένιωθα έντονο ενθουσιασμό αλλά, ταυτόχρονα, γνώριζα και την ευθύνη της αποστολής αυτής. Η εκπαίδευση έγινε από εξειδικευμένα μέλη και των δύο υπηρεσιών, εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, και αφορούσε από γενικές αρχές αεροπλοΐας και ασφάλεια πτήσεων έως τακτικές ρίψεων, τηλεπικοινωνίες και διαχείριση προσωπικού» περιγράφει ο 41χρονος πυραγός και αποκαλύπτει τι του έκανε εντύπωση από την αμερικανική εκπαίδευση.
«Οι ΗΠΑ έχουν ένα πολύπλοκο σύστημα αεροπυρόσβεσης – και είναι λογικό, αφού οι εκτάσεις είναι τεράστιες – το οποίο φρόντισαν μέσα από μια λεπτομερή προσέγγιση να μας το περάσουν. Η κατανόηση ενός πολύπλοκου μηχανισμού μού έδωσε μια διαφορετική οπτική στον εναέριο συντονισμό όσον αφορά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πτητικών μέσων. Το πιο εντυπωσιακό, για μένα, ήταν η εμπειρία, η γνώση του αντικειμένου αλλά και ο αριθμός του εκπαιδευτικού προσωπικού. Οπως μας τόνισαν πολλάκις, στον εναέριο συντονισμό εναερίων μέσων το μυστικό είναι πως δεν υπάρχουν και δεν πρέπει να υπάρχουν μυστικά. Οταν βρίσκεσαι στον αέρα, οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός, πληροφορία ή εντολή μπορεί να καταλήξουν μοιραία. Δεν υπάρχει περιθώριο διόρθωσης, γι’ αυτό πρέπει όλες οι πληροφορίες και οι εντολές να είναι σαφείς, γνωστές, να δίνονται έγκαιρα και να επαληθεύονται, ενώ οποιαδήποτε παρέκκλιση εγκυμονεί κινδύνους».
Οπως εξηγεί ο ίδιος, ο οποίος παραδέχεται πως κόλλησε το «μικρόβιο» της πυρόσβεσης παρατηρώντας ως πολίτης το 2000 την πυρκαγιά στο όρος Μαίναλο, η παρουσία του εναέριου συντονιστή σε μια πυρκαγιά είναι πολύ σημαντική τόσο για την ασφάλεια των πτητικών μέσων όσο και για τη μέγιστη απόδοσή τους επιχειρησιακά. «Ο εναέριος συντονιστής», λέει ο πυραγός, «διαχειρίζεται όλο το συμβάν πετώντας ψηλότερα από όλα τα μέσα ώστε να έχει οπτική επαφή με κάθε εναέριο και να βλέπει το μεγαλύτερο μέρος της περιμέτρου της πυρκαγιάς».
Τεράστια τεχνογνωσία
Ενας εκ των αρμοδίων για την εκπαίδευση των εναέριων συντονιστών εναέριων μέσων στην Ελλάδα είναι ο αντιπύραρχος Βασίλης Κοκορομύτης, ο οποίος μόλις επέστρεψε από εκπαιδευτικό πρόγραμμα δύο εβδομάδων στην Αριζόνα. «Στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας και United States Forest Service, τέσσερις αξιωματικοί εναέριοι συντονιστές εναερίων μέσων του ΠΣ. μεταβήκαμε στην Πολιτεία της Αριζόνας, στο Phoenix Interagency Center, προκειμένου να παρακολουθήσουμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ως “εκπαιδευτές εναερίων συντονιστών εναερίων μέσων”, το οποίο οργάνωσε και εκτέλεσε η National Aerial Supervision Academy (NASA). Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε αντίστοιχο πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων εναερίων συντονιστών εναερίων μέσων, προσαρμοσμένο στις επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης που εφαρμόζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στη χώρα μας. Υπάρχουν αρκετά που μπορούμε να αναλύσουμε ύστερα από αυτή την εκπαίδευση. Υπάρχουν διαφορές, όπως και κοινά σημεία» αναφέρει ο αντιπύραρχος και εξηγεί: «Οργάνωση, εμπλεκόμενοι φορείς, ανάγλυφο, κατασβεστικό υλικό, κουλτούρα στις δασικές πυρκαγιές. Σίγουρα υπάρχουν επιπλέον γνώση και εφόδια για εμάς, αρκεί να τα προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Από τους αμερικανούς συναδέλφους κρατάω τον επαγγελματισμό τους και την εμπειρία τους. Και θέλω να τονίσω ότι oι εναέριοι συντονιστές εναέριων μέσων στην Αμερική εκτελούν εναέριο συντονισμό από το 1938. Μιλάμε για τεράστια τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο αντικείμενο».