Οι βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 έγιναν με απλή αναλογική (με τον λεγόμενο «νόμο Κουτσόγιωργα» της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου). Τα αποτελέσματα έφεραν στην πρώτη θέση τη ΝΔ και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με 44,28% και 145 έδρες, δηλαδή χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το ΠΑΣΟΚ ήρθε δεύτερο με 39,13% και 125 έδρες και τρίτος ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου υπό τον Χαρίλαο Φλωράκη με 13,13% και 28 έδρες. Ετσι, η ΝΔ συμφώνησε με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου τον σχηματισμό της κυβέρνησης ειδικού σκοπού υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, με διακηρυγμένο στόχο την παραπομπή των υπευθύνων για την υπόθεση Κοσκωτά στο Ειδικό Δικαστήριο. Ακολούθησαν μήνες με συγκλονιστικά γεγονότα, τη διαδικασία των παραπομπών και ακόμη περισσότερη φόρτιση για το λεγόμενο «Βρώμικο ’89».  

ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ

Η κυβέρνηση ειδικού σκοπού παραιτήθηκε λίγους μήνες μετά, στις 6 Οκτωβρίου του 1989, οπότε και διορίστηκε υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιωάννη Γρίβα με σκοπό τη διενέργεια των εκλογών του Νοεμβρίου. Στις δεύτερες κάλπες της χρονιάς η ΝΔ ήρθε και πάλι πρώτη χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με 46,19% και 148 έδρες. Ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ με 40,67% και 128 έδρες κι ο Συνασπισμός με 10,97% και 21 έδρες. Μετά κι από αυτό το νέο αδιέξοδο σχηματίστηκε η οικουμενική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα, με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

ΤΡΙΤΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΣΕ ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ

Λιγότερο από πέντε μήνες μετά, όμως, τον Απρίλιο του 1990 προκλήθηκαν και πάλι εκλογές, μετά την αδυναμία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρώτο κόμμα παρέμεινε η ΝΔ με 46,89% και 150 έδρες, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 38,61% και 123 έδρες, τρίτο ο Συνασπισμός με 10,28% και 19 έδρες. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης οριακής πλειοψηφίας χρειάστηκε η στήριξη από τον Θόδωρο Κατσίκη, τον μοναδικό εκλεγμένο βουλευτή της ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου. Με απόφαση του Εκλογοδικείου που ακολούθησε μερικούς μήνες αργότερα κρίθηκε ότι είχε γίνει λάθος στην κατανομή των εδρών και η ΝΔ κέρδισε ακόμη μία, καταλήγοντας με 152 έδρες.