Μήνυση εναντίον σχολείου στη Φλόριντα που αφαίρεσε από τη βιβλιοθήκη του βιβλία σχετικά με τη φυλετική καταγωγή και την ταυτότητα φύλου κατέθεσαν ο μεγάλος εκδοτικός οίκος Penguin Random House και ο οργανισμός ΡΕΝ America. Με τη νομική ενέργεια οι δύο φορείς στρέφονται κατά του δημόσιου περιφερειακού σχολείου Εσκάμπια και του συμβουλίου του, με την αιτιολογία ότι η αφαίρεση 10 βιβλίων παραβιάζει την «ιερή» Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος περί ελευθερίας της έκφρασης.

Αν και στη μήνυση δεν γίνεται αναφορά στον Ρον Ντεσάντις, στην πραγματικότητα η νομική οδός που πήρε το ζήτημα έρχεται ως απάντηση στο νομοσχέδιο που ψήφισε ο υπερσυντηρητικός κυβερνήτης της πολιτείας με προεδρικές βλέψεις, το οποίο απαγορεύει τις αναφορές στην ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τη φυλετική καταγωγή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η απόφαση για τον αποκλεισμό των τίτλων πάρθηκε από το σχολικό συμβούλιο έπειτα από τις αντιρρήσεις που εξέφρασε ένας φιλόλογος, κόντρα στη γνωμοδότηση της επιτροπής αναθεώρησης της περιφέρειας που τα έκρινε εκπαιδευτικώς κατάλληλα.

«Τα βιβλία έχουν την ικανότητα να αλλάζουν τις ζωές προς το καλύτερο και ιδιαίτερα οι μαθητές αξίζουν δίκαιη πρόσβαση σ’ ένα ευρύ φάσμα προοπτικών. Η λογοκρισία, με τη μορφή απαγορεύσεων βιβλίων, όπως αυτή επιβλήθηκε από το Εσκάμπια, αποτελούν άμεση απειλή για τη δημοκρατία και τα συνταγματικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο Νιχάρ Μαλαβίγια, διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού Penguin Random House. Ο οργανισμός Pen America που μάχεται για την ελευθερία της έκφρασης, έχει μέλη 7.500 επαγγελματίες του βιβλίου, μεταξύ των οποίων και συγγραφείς των οποίων τα βιβλία αφαιρέθηκαν ή περιορίστηκαν στη Φλόριντα.