Ο Δημήτρης Μάντζος χάρισε στο τηλεοπτικό κοινό μια υπέροχη μεταμεσονύχτια υστερία του Στέφανου Τζουμάκα. Αφού τον ειρωνεύτηκε για τη ματαίωση που έζησε μετακινούμενος από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνος σηκώθηκε όρθιος κι άρχισε να φωνάζει κατά του παλιού του κόμματος «έχασε το 25% του ελληνικού πλούτου η χώρα. Τελείωσε. Εβλαψε τη χώρα. Κόμμα που βλάπτει τη χώρα να σιωπά. Σιλάνς». Η σιωπή, πάντως, ταιριάζει στους ηττημένους. Γιατί με αυτήν δεν υπάρχει κίνδυνος να κάνουν άλλα λάθη.

Πολιτική

Ως νεοφώτιστος συριζαίος, ο Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι – κατά την άποψή του – δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συντριπτική ήττα του κόμματός του. Και ζήτησε αλλαγές πολιτικής και ουσίας. Παραδόξως, δεν έχει κι άδικο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική από αυτήν που ενσαρκώνει  μια μεταγραφή η οποία όχι απλά δεν κατόρθωσε να εκλεγεί αλλά δεν βρέθηκε ούτε καν κοντά στην κορυφή των εκλεγμένων του συριζαϊκού ψηφοδελτίου Ανατολικής Αττικής.

Ευκαιρία

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το μακρινό 1989. Φέτος, όμως, μένει εκτός Βουλής. Την πράσινη έδρα της Α’ Αθηνών κέρδισε ο Παύλος Γερουλάνος. Ο Κώστας Σκανδαλίδης θα πάει σπίτι του πλήρης πολιτικών εμπειριών και πόστων. Ηθικό δίδαγμα; Χρειάζεται ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, πιο νέο, πιο φρέσκο και λιγότερο ορθόδοξο για να καταφέρει το ΠΑΣΟΚ να ανακτήσει τη θέση του στον δικομματισμό – τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ τού προσφέρει απλόχερα την ευκαιρία.

Σταυροί

Ηταν ακόμη πρωί όταν εστάλη το ενημερωτικό σημείωμα για τις πρωτιές του Νίκου Δένδια. Οπως έγραφε, με καταμετρημένο το 92,59% ο πρώην υπουργός Εξωτερικών αναδείχθηκε ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής στην επικράτεια, φτάνοντας τους 92.678 – ενώ έκανε και σχεδόν νταμπλ σκορ από τον δεύτερο της εκλογικής του περιφέρειας, Τάκη Θεοδωρικάκο. Οι κακές γλώσσες υποθέτουν πως με τα εν λόγω νούμερα ο γαλάζιος θέλει να θέσει όρους για τη θέση του στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.