Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, η Τίνα απομακρύνθηκε από τον καταπιεστικό και βίαιο Αϊκ, με πολλές δυσκολίες άνοιξε τα φτερά της και η δεκαετία του ’80 θα την έβρισκε βασίλισσα.

Το πολυπλατινένιο άλμπουμ της «Private Dancer» του 1984 περιείχε το επιτυχημένο τραγούδι «What’s Love Got to Do with It», το οποίο κέρδισε το βραβείο Grammy για την εγγραφή της χρονιάς και έγινε το πρώτο και μοναδικό νούμερο ένα τραγούδι της στο Billboard Hot 100. Σε ηλικία 44 ετών, ήταν η γηραιότερη γυναίκα σόλο καλλιτέχνης που έφτασε στην κορυφή των Hot 100. Η επιτυχία της στα charts συνεχίστηκε με τα «Better Be Good to Me», «Private Dancer», «We Don’t Need Another Hero (Thunderdome)», «The Best», «Ι Don’t Wanna Fight» και «GoldenEye». Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας της Break Every Rule το 1988, σημείωσε τότε παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο κοινό που άκουσε σόλο ερμηνευτή. Το 2009, η Τάρνερ αποσύρθηκε αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία της Tina!: 50th Anniversary, η οποία είναι η 15η περιοδεία με τις υψηλότερες εισπράξεις της δεκαετίας του 2000.

Εχοντας πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, είναι από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Εχει λάβει 12 βραβεία Grammy, ενώ είναι η πρώτη μαύρη καλλιτέχνις και η πρώτη γυναίκα που έγινε εξώφυλλο του «Rolling Stone». Το τελευταίο την κατέταξε ανάμεσα στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών. Εχει ένα αστέρι στο Hollywood Walk of Fame και στο St Louis Walk of Fame. Εχει εισαχθεί δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame, με τον Αϊκ Τάρνερ το 1991 και ως σόλο καλλιτέχνις το 2021.