Σήμερα όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που αποτελεί και το πρώτο θεσμικό μάζεμα του κόμματος μετά τη βαριά εκλογική ήττα της Κυριακής. Εδώ θα φανεί αν απλώς θα αθροιστούν τα αδιέξοδα ή θα χαραχθεί ένα πρώτο στρατηγικό βήμα εν όψει της νέας κάλπης. Επίσης είναι βέβαιο πως στην εναρκτήρια εισήγησή του στην ΚΕ ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να ξορκίσει την εσωστρέφεια και να δώσει ένα ενιαίο βήμα, ενώ θα φανεί και τι έχει στο μυαλό του σε σχέση με τον ίδιο και την επομένη της 25ης Ιουνίου.
Η αγωνία, η περίσκεψη, το σοκ είναι ακόμη κυρίαρχα και στη βάση και στα ψηλά πατώματα του κόμματος. Στις κινούμενες πλάκες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτές τις ημέρες είναι έκδηλα τα ερωτήματα για τη βαριά ήττα. Στο νέο περίγραμμα και πολιτικό περιβάλλον μετά την 21η Μαΐου, πολλαπλοί άξονες αντιθέσεων διαμορφώνονται εντός του κόμματος. Παλιοί και νέοι παίκτες ή ακριβέστερα παλιά και νέα φρουρά, έμμεσες ή άμεσες βολές μεταξύ στελεχών, μια άτυπη κουβέντα για την ηγετική ομάδα και βέβαια οι πρώτες ζυμώσεις για το τι έφταιξε – εδώ δεν αφαιρείται η κριτική και στον Τσίπρα, αν και ακόμη κυριαρχεί το προεδρικό κλίμα που δηλώνει πίστη στον επικεφαλής και δεν δέχεται μια συζήτηση για την αρχηγία τουλάχιστον τώρα ή την «ώρα της μάχης», όπως λένε.
«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο και για την Αριστερά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα. Ανέλαβε την ευθύνη και συνεχίζει τη μάχη ως ηγέτης» είπε η Ολγα Γεροβασίλη, εκ της στενής προεδρικής φρουράς. Παράλληλα, το τελευταίο δεδομένο έλαβε χθες πάντως μια σοβαρή διάσταση με τη σκληρή τοποθέτηση της Ρένας Δούρου – εκ των στελεχών που θα διαδραματίσουν ρόλο την επόμενη μέρα – κατά του Δημήτρη Παπαδημούλη. Η βουλευτής και τέως περιφερειάρχης επιτέθηκε στον ευρωβουλευτή με αφορμή τις δικές του σκέψεις για αξιοποίηση νέων στελεχών πλάι στον Τσίπρα που για πολλούς ήταν το πρώτο άνοιγμα χαρτιών για μια τύπου «δελφινολογία» (Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Χαρίτσης). «Στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές (σ.σ.: οι δηλώσεις Παπαδημούλη), για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια». Επέκρινε ακόμα τον ευρωβουλευτή πως παρότι «θορυβωδώς» δεν συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να κάνει υποδείξεις στον Αλέξη Τσίπρα από την τηλεόραση. «Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή, αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια, θα τα πούμε και αυτά» συμπλήρωσε η Δούρου.
Βέλη κατά του Παπαδημούλη εξαπέλυσε και ο Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας ότι «σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες».
«Χωρίς ταμπού…» για την ηγεσία
Παλιοί και νέοι παίκτες αρχίζουν και τοποθετούνται με αφορμή το «μαύρο κουτί» της ήττας, αλλά και της επόμενης μέρας. Η θέση-παρέμβαση του Παπαδημούλη είναι μία μόνο από τις κινήσεις της παλαιότερης φρουράς και εδώ εντάσσονται ακόμα τα καμπανάκια που έκρουσε ο Γιάννης Δραγασάκης: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παραμονή στην κορυφή των λαϊκών προτιμήσεων αποδείχτηκε πιο δύσκολη από την κατάκτησή της». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε στάση αναμονής αλλά με διάθεση σύνθεσης, όπως λέει το ρεπορτάζ. Ο Ανδρέας Ξανθός πιο απενοχοποιημένα, αλλά και προσεκτικά, με τη ματιά του μετά την 25η Ιουνίου, όπως επίσης λέει το ρεπορτάζ. Ο πρώην υπουργός είπε (Πρώτο Πρόγραμμα) πως είναι πρόωρο να γίνει αποτίμηση για το αποτέλεσμα. Πως θέλει συλλογική συζήτηση και αναστοχασμό. Το αφήγημα, συμπλήρωσε, που είχε το κόμμα του φαίνεται πως δεν ήταν πειστικό. Προέβλεψε πάντως ανασύνταξη των δυνάμεων τις επόμενες ημέρες, ενώ σχολίασε ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι χωρίς ταμπού, ακόμα και το θέμα της ηγεσίας, αλλά μακροπρόθεσμα και σίγουρα όχι τώρα (μετά την 25η Ιουνίου).
Γενικά τα στελέχη της Ομπρέλας διατηρούν μια προσεκτική στάση και με το βλέμμα στις διεργασίες που αναπόφευκτα έρχονται. Η γραμμή τους μέχρι στιγμής είναι «τώρα με τον Τσίπρα». Αυτό το κλίμα απηχεί και η στάση του Δημήτρη Βίτσα, εκ των παλιών: «Δεν πρέπει να φορτωθεί η αποκλειστική ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα… Εχει μεγάλη σημασία τι θέλει αυτός, προσωπικά θα δείξω κατανόηση, αλλά θα του έλεγα να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές…» ήταν το δικό του μήνυμα (ΕΡΤ).