Ηταν στρατηγικό λάθος η απλή αναλογική, παραδέχτηκε η Ολγα Γεροβασίλη. Γιατί ενώ οι συριζαίοι – σύμφωνα με την εξήγησή της – πίστευαν στην υπεράσπιση της ανόθευτης ψήφου και θεωρούσαν ότι οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ τού εν λόγω εκλογικού συστήματος και της δυνατότητας συγκυβερνήσεων θα τους ακολουθούσαν, εκείνες τους γύρισαν την πλάτη. Μία εβδομάδα έχει περάσει απ’ την κάλπη και το κόμμα της ακόμη να συνειδητοποιήσει ότι δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό.

Συντριβή

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνετρίβη. Συνετρίβη ο ελληνικός λαός, ξεγελάστηκε και έπαθε μία ομαδική παράκρουση. Δεν ψηφίστηκε η ΝΔ αλλά η πολιτική Μητσοτάκη και μιας παρέας ανθρώπων που εμένα με τρομάζει», πληροφόρησε το φιλοθέαμον κοινό ο Απόστολος Γκλέτσος. Τελικά, είναι πολλοί οι επίδοξοι Φρόιντ εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, όπως θα έλεγε κι ο πατέρας της ψυχανάλυσης, δεν έχουν εμπεδώσει ακόμη ότι είναι αυτό που είναι μετά την 21η Μαΐου επειδή ήταν αυτό που ήταν πριν από τις εκλογές.

Εδρα

Η απόφαση του αρχηγού να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης – κι άρα να του στερήσει έστω και μια θητεία στη Βουλή των δύο ημερών – προσέβαλε τον Χάρη Καστανίδη. Παρ’ όλα αυτά, ο άνθρωπος που συνεχίζει να κατέχει τον τίτλο του νεότερου βουλευτή που εξελέγη ποτέ, θα δώσει – δήλωσε – τον αγώνα για την ενίσχυση της Δημοκρατικής Παράταξης επειδή ουδέποτε εξάρτησε τη στάση του από οφίκια. Η ανάγκη του να μοιραστεί με το πανελλήνιο το δράμα του, δεν αναιρεί τον υποτιθέμενο κομματικό πατριωτισμό του;

Χαρακτήρας

Σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αγιον Ορος δεν έχει προσχηματικό ή εκλογικό χαρακτήρα. Συνήθως όσα λέει ένας πολιτικός δεν φανερώνουν την ιδέα που έχει για το θέμα για το οποίο μιλάει αλλά για το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Οπότε, στην ανάλυση του γαλάζιου που θεωρεί εαυτόν strategist, όσοι συγχέουν το θρησκευτικό τους αίσθημα με την κομματική τους προτίμηση είναι μάλλον κάτι παραπάνω από ευκολόπιστοι.