Με νέα task force, νέα στρατηγική και με μπόλικα μηνύματα εσωτερικά και εξωτερικά οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη νέα κάλπη της 25ης Ιουνίου και στον απόηχο της βαριάς εκλογικής ήττας. Η νέα Εκλογική Επιτροπή που θα έχει τον βασικό ρόλο και αποφασίστηκε στο διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο της Παρασκευής αποτυπώνει και το πού εστιάζουν ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του. Ράνια Σβίγκου, Πόπη Τσαπανίδου, Αλέξης Χαρίτσης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, Κώστας Ζαχαριάδης, Διάνα Βουτυράκου, Νικόλας Φαραντούρης, Διονύσης Τεμπονέρας, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γρήγορης Θεοδωράκης, Χάρης Μαμουλάκης, Εφη Αχτσιόγλου, Αθηνά Λινού, Δημήτρης Λυρίτσης, Τζένη Λειβαδάρου, Νικόδημος Μάινα Κίνυουα, Μακρίνα – Βιόλα Κώστη, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Καραμέρος. Επεται και Οργανωτική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα – με στόχο τον συντονισμό ανά περιφέρεια κι ενώ το Εκτελεστικό Γραφείο θα έχει διαρκή λειτουργία.
Εμφαση στην επικοινωνία
Ευέλικτο κατ’ αρχάς σχήμα; Για πολλούς όχι. Παράλληλα με τις νέες δομές επείγουσας συνθήκης, αποφασίστηκε και το φιλτράρισμα όσων θα βγαίνουν στα πάνελ, μια άμεση παραδοχή πως το μήνυμα χάθηκε στο Μέσο (και παρότι ακόμη και σήμερα ακούγονται φωνές πως ήδη στο μήνυμα ήταν το πρόβλημα). Στην ακτινογράφηση της Εκλογικής Επιτροπής έχει ενδιαφέρον πως οι βασικές τάσεις ή ρεύματα μένουν απ’ έξω, ενώ εδώ συναντάμε ορισμένα πρόσωπα από το θινκ τανκ. «Ομπρέλα» και Κίνηση Μελών δηλαδή – ο Κώστας Ζαχαριάδης μόνο λογίζεται ως στέλεχος της Κίνησης και συμμετέχει στο νέο σχήμα. Υπάρχει δε έμφαση στην επικοινωνία και την εικόνα, με ετεροβαρές ή και αμφίσημο όμως περιεχόμενο. Πρόσωπα όπως η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος πώς θα συγκεραστεί με την άπειρή κομματικά Ράνια Θρασκιά ενώ πρόσωπα με ριζοσπαστική φόρτιση όπως ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας με στελέχη που εγγράφηκαν κατά τις ημέρες της πρώτης φοράς Αριστερά στους πολύ ρεαλιστές, όπως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Ατυποι τομεάρχες
Το δε εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας επίσης φαίνεται να χάνει βηματισμό αφού και στη νέα ομάδα κρούσης δεν αποτυπώνεται ευρεία ή επαρκής εκπροσώπηση. Πλην του νομικού Δημήτρη Λυρίτση που είναι επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και ήλθε στον χώρο μετά τη διεύρυνση του 2018- 2019, ενώ συμμετείχε στην επεξεργασία για τις προτάσεις με τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα, είναι ένα ερώτημα πώς θα πάρουν πάνω τους ένα τόσο πυκνό προεκλογικό χρόνο πρόσωπα με εξαιρετικό βιογραφικό με ενασχόληση με τη Ρομποτική όπως η νεότατη Διάνα Βουτυράκου αλλά με μικρή πολιτική πείρα. Η Μακρίνα – Βιόλα Κώστη στοχεύει στις κοινότητες μεταναστών, όπως και ο Κενυάτης Νικόδημος Μάινα Κίνυουα, η πολιτικός μηχανικός Τζένη Λειβαδάρου εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία, ενώ ο Χάρης Μαμουλάκης, εκ νέου εκλεγμένος στο Ηράκλειο της Κρήτης, δείχνει το πού ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ – να δώσει τη μάχη σε περιφέρειες όπου έχει ντέρμπι με το ΠΑΣΟΚ όπως η εν λόγω περιοχή (ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ είχε ποσοστό 22,93% και το ΠΑΣΟΚ 21,81%). Οι Χαρίτσης – Αχτσιόγλου είναι στα κεντρικά πρόσωπα της μάχης έτσι κι αλλιώς, το ίδιο και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου που χαίρει της εμπιστοσύνης του Τσίπρα, ενώ οι Καραμέρος και Φαραντούρης αποτελούν τις πιο νέες μεταγραφές, Ο πρώτος από την οικολογία και μάλιστα με καλή επίδοση στην Ανατολική Αττική, τέτοια που τον φέρνει στα έδρανα της νέας Βουλής. Ο δεύτερος με ειδίκευση στην Ενέργεια που είναι ένα εκ των κρίσιμων πεδίων της αντιπαράθεσης.
Η προσθήκη Μαραντζίδη
Στόχος πάντως του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όπως λένε κομματικές πηγές είναι να μιλήσει στους πολίτες με έναν ενιαίο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο προγραμματικό λόγο, προκειμένου να αναδείξει ότι οι προτάσεις του μπορούν να επιφέρουν ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών και στην προοπτική της χώρας «έναντι της πολιτικής της ΝΔ». Εδώ εγγράφεται και η προσθήκη του πανεπιστημιακού Νίκου Μαραντζίδη, ο οποίος είχε θετική στάση κατά τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποκωδικοποιεί πλέον τις μετρήσεις και τις τάσεις – ένα πεδίο που φαίνεται πως κόστισε πολύ στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αντίστιξη με τη ΝΔ.