Με εθνικιστικές κορόνες, έξαλλους πανηγυρισμούς των οπαδών του στους δρόμους αλλά και συνομιλίες με ξένους ηγέτες προκειμένου να τον συγχαρούν, ξεκίνησε χθες η τρίτη δεκαετία της κυριαρχίας του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η τηλεφωνική συνομιλία του τούρκου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν. Οπως ανέφερε ο ίδιος ο Μπάιντεν, ο Ερντογάν τού έθεσε το θέμα της αγοράς των αμερικανικών αεροσκαφών F-16 και εκείνος του ζήτησε να άρει το βέτο της Αγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μετά τα συγχαρητήρια οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μιλήσουν και πάλι την ερχόμενη εβδομάδα. Σημαντική εξέλιξη επίσης είναι η συμφωνία Ερντογάν με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις και να προχωρήσουν στην ανταλλαγή πρεσβευτών. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση, που έχασε τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, ευκαιρία της για νίκη, προετοιμάζεται για «δύσκολες ημέρες» απέναντι σε μια ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση. Ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι ήταν «οι πιο άδικες εκλογές των τελευταίων ετών», αλλά δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, το οποίο δίνει στον Ερντογάν εντολή να συνεχίσει τις πολιτικές που έχουν πολώσει την Τουρκία.
Ο 69χρονος πρόεδρος, που διαβεβαίωσε τους οπαδούς του το βράδυ της Κυριακής ότι «μόνο ο θάνατος θα τους χωρίσει», ήταν να πάει χθες για προσευχή στην Αγία Σοφία, κάτι που τελικά δεν έκανε, καθώς παρέμεινε στην Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μια κίνηση μετριοπάθειας καθώς ανέμενε την τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Αντ’ αυτού βρέθηκαν στην Αγία Σοφία χθες το πρωί πολλοί οπαδοί του καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Ερντογάν, πάντως, έκανε μια ανάρτηση εθνικιστικού περιεχομένου στο Twitter, με αφορμή τη συμπλήρωση 570 χρόνων από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης, αναφέροντας πως είναι «σφραγίδα ότι η Ανατολία θα παραμείνει ως η αιώνια τουρκική πατρίδα».
Ιστορικό χαμηλό για τη λίρα
Οι πανηγυρισμοί πάντως δεν εμπόδισαν τη λίρα να διολισθήσει ακόμα περισσότερο και να φτάσει σε χαμηλό ρεκόρ 20,08 έναντι του δολαρίου. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος έφτασε πέρυσι σε μέγιστο επίπεδο 24 ετών στο 85% πριν χαλαρώσει, είναι το πιο επείγον ζήτημα της Τουρκίας. Ομως φαίνεται ότι η πολιτική της ανάδειξης της ισλαμικής και εθνικιστικής ταυτότητας επιβλήθηκε των οικονομικών ανησυχιών. Αν και κάλεσε σε ενότητα, ο Ερντογάν επέμεινε σε ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας κατηγορώντας τον Κιλιτσντάρογλου και την αντιπολίτευση ότι συμμαχούν με τρομοκράτες, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι το βράδυ της νίκης οι οιπαδοί του μπροστά στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα φώναζαν «Κρεμάλα στον Ντεμιρτάς», τον αρχηγό του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, του φιλοκουρδικού HDP.
Δύσκολες μέρες
«Για την αντιπολίτευση έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες» δηλώνει στους «Financial Times» ο Ατίλα Γιεσιλάντα, αναλυτής της GlobalSource Partners, προβλέποντας περισσότερες δικαστικές κινήσεις κατά του κουρδικού κόμματος και λέγοντας ότι δεν είναι σαφές αν η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα παραμείνει ανέπαφη.
Χθες στην Αγκυρα οι πληροφορίες ήθελαν τον Ερντογάν να προετοιμάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο – θεωρείται σίγουρη η απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί και πιθανώς η αντικατάστασή του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμτσέκ, ενώ πολλές πληροφορίες συγκλίνουν πως είναι πιθανό ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αντικατασταθεί από το δεξί χέρι του τούρκου προέδρου Ισμαήλ Καλίν. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας έκανε σχόλια τονίζοντας πως η Τουρκία δεν βλέπει την προοπτική της μόνο μέσω των ΗΠΑ: «Οι ΗΠΑ είναι μέρος αυτής, είναι ένας παράγοντας ανάμεσα σε πολλούς. Υπάρχουν η Ρωσία, η Κίνα, οι χώρες του Ισλαμ και η ΕΕ». Και πρόσθεσε: «Οταν με τις ΗΠΑ καθόμαστε για συνομιλίες, θέλουμε να έχουμε ίσους όρους. Αν το θέμα των F-16 δεν προχωρήσει, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου. Θα ψάξουμε για εναλλακτικές».