ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΡΙΚΑΡ

Η λυρική γενιά

Εκδόσεις Μάγμα

Μέσα από το συγκεκριμένο δοκίμιο, ο συγγραφέας προτείνει μια πρωτότυπη ανάγνωση των κινημάτων της δεκαετίας του ’60, που πρακτικά αποτέλεσαν την πρώτη «δήλωση» των baby boomers ότι όχι απλώς είναι εδώ, αλλά ήρθαν να κατακτήσουν τον κόσμο – κάτι που σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν τις επόμενες δεκαετίες. Απώτερος στόχος του είναι να στοχαστεί τις σημερινές κοινωνίες, οι οποίες προέκυψαν από τους μετασχηματισμούς και τις ρήξεις που τα κινήματα αυτά προκάλεσαν: τις μεταμοντέρνες κοινωνίες του ατομικισμού, της ιδιώτευσης, της κυνικής απομυθοποίησης των πάντων και της ξέφρενης κατανάλωσης.

JOSEPH C. STERNBERG

The theft of

a decade

Εκδόσεις Public Affairs

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Wall Street Journal» πραγματεύεται σε αυτό το βιβλίο τον τρόπο με τον οποίο – όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται ο ίδιος – τον τρόπο με τον οποίο η γενιά των baby boomers «έκλεψε το μέλλον» της γενιάς της χιλιετίας, με σκοπό να διασφαλίσει για την ίδια μια άνετη διαβίωση τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Οπως γράφει, μετά την κρίση του 2008 οι κυρίαρχοι ακόμη Boomers έλαβαν αποφάσεις με τις οποίες τραβούσαν κυριολεκτικά το χαλί κάτω από τα πόδια των διαδόχων και κληρονόμων τους, σε όλα τα επίπεδα – από τις αγορές μέχρι το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα σε μια σειρά χώρες.

ΦΙΛΙΠ ΜΠΑΜΠ

The aftermath

Εκδόσεις PBS/News Hour

Η επίδραση που είχε στις ΗΠΑ η γενιά των baby boomers, δηλαδή οι περίπου 76 εκατομμύρια άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ως το 1964, είναι αδύνατο να αγνοηθεί, καθώς σε μεγάλο βαθμό διαμόρφωσε και τη σημερινή εικόνα της αμερικανικής κοινωνίας και πολιτικής, σε όλα τα στάδια της πορείας της. Ο συγγραφέας, συνεργάτης της «Washington Post», γράφει στο βιβλίο του πως «όταν έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή τα μέλη της συγκεκριμένης γενιάς ήταν σαν ένας πύθωνας να κατάπινε ένα γουρούνι», ενώ εξετάζει «τις τελευταίες ημέρες του baby boom και το μέλλον της ισχύος στην Αμερική».