Ακόμα και σήμερα στην εποχή του YouTube και του TikTok, όπου μπορεί ο καθένας να κατακτήσει φήμη, πλούτο, αναγνώριση για κάθε είδους κατορθώματα, αρκεί να έχει κινητό τηλέφωνο, το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες εξακολουθεί να υπάρχει και κατά κάποιο τρόπο παραμένει επιδραστικό. Οι καταγραφές του καλύπτουν ρεκόρ που καταρρίπτονται χωρίς κάποια προσπάθεια: Οι περισσότερες λέξεις σε ένα τραγούδι (1.560 στο Rap God του Eminem), η πιο δηλητηριώδης οχιά (η πριονωτή οχιά Echis carinatus). Τα αθλητικά επιτεύγματα όπως το γρηγορότερο νοκάουτ στο μποξ (4 δευτερόλεπτα) ή ο μεγαλύτερος αγώνας τένις (11 ώρες και 5 λεπτά). Τα ρεκόρ του ανεξίτηλου στη μνήμη εντυπωσιασμού όπως τα μακρύτερα νύχια (πάνω από 12.802 μέτρα) και τα ρεκόρ του μάρκετινγκ με τα φασόλια Bush’s Beans να κάνουν ρεκόρ το 2020 για το μεγαλύτερο ντιπ (493 κιλά και 70 στρώσεις) για να γιορτάσουν τον τελικό στο Super Bowl.

Στο μεταξύ η εταιρεία που εκδίδει το βιβλίο, που ονομάζεται επίσης Guinness World Records, άλλαξε ιδιοκτησία. Οι πωλήσεις αντιτύπων μειώθηκαν και η εταιρεία αναζήτησε νέους τρόπους για να βγάλει χρήματα. «Το Guinness φαίνεται ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα να ξεπουλήσει αδιαμαρτύρητα το αφοσιωμένο κοινό του», υποστήριξε ένας άλλοτε ένθερμος θαυμαστής σε ένα blogpost του 2020.

Ο δικτάτορας

Η νέα ιδιοκτησία της Guinness World Records αντιμετώπισε και άλλες επικρίσεις. Η σοβαρότερη αφορά τον δικτάτορα Γκουρμπανγκούλου Μπερντιμουκχαμέντοφ, ο οποίος κυβέρνησε το Τουρκμενιστάν μεταξύ 2007 – 2022. Το καθεστώς του αυθαιρετούσε, ήλεγχε τα μίντια, καταδίωκε ομοφυλόφιλους, ήταν κατά των αμβλώσεων και έκανε διακρίσεις εναντίον εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων. Ως φανατικός οπαδός των ρεκόρ Γκίνες φορείς της κυβέρνησης του από το 2011 έως το 2018, υπέβαλαν επτά αιτήσεις για τον τόμο των GWR. Η πόλη Ασγκαμπατ κατέρριψε το ρεκόρ για «τη μεγαλύτερη πυκνότητα κτιρίων με επένδυση από λευκό μάρμαρο». Και ο πύργος που κατασκευάστηκε με διαταγή του Μπερντιμουκχαμέντοφ, κέρδισε το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αρχιτεκτονική απεικόνιση ενός αστεριού. Η GWR δεν αποκάλυψε ποτέ πόσα είχε πληρώσει το Τουρκμενιστάν για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της εταιρείας GWR Consultancy που βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.