«Μαύρη Βίβλο» για τις οκτώ μεθόδους που χρησιμοποιούν διάφορες ΜΚΟ για να περάσουν κάτω από το «ραντάρ» του Ποινικού Νόμου έχει στα χέρια της η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, στο στόχαστρο της οποίας την τελευταία διετία έχουν βρεθεί περισσότερες από 100 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ο επικεφαλής της Αρχής, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ο οποίος διενεργεί την πολυπρόσωπη αυτή έρευνα κάθε φορά που ολοκληρώνει ένα σκέλος της, εφόσον προκύπτουν ενδείξεις για την τέλεση αξιοποίνων πράξεων διαβιβάζει, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, τον φάκελο στον εισαγγελέα για να κινηθούν οι περαιτέρω νόμιμες διαδικασίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα της Αρχής, για την αποκόμιση οφέλους οι δράστες χρησιμοποίησαν τις αδυναμίες του συστήματος και την απουσία ενιαίου κανονιστικού πλαισίου και επαρκούς εποπτείας ως προς τις ΜΚΟ, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο εγχώρια όσο και εξωχώρια.

Το «καμπανάκι» για την έναρξη των ερευνών… χτύπησε είτε με πληροφορίες που διαβίβασαν στην Αρχή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναφορικά με ύποπτα εμβάσματα είτε αυτεπαγγέλτως.

Επιπλέον, στην αποκρυπτογράφηση των μεθόδων δράσης επισημαίνεται ότι οι δράστες, ως διαχειριστές ή πραγματικοί δικαιούχοι της υπό εκμετάλλευση ΜΚΟ, χρησιμοποιούν τα έσοδα της εν λόγω οργάνωσης για την αγορά ακινήτων. Μέσω των λογαριασμών της ΜΚΟ πληρώνουν φόρους μεταβίβασης ακινήτων, τα οποία όμως περνούν στην ιδιοκτησία των δραστών και όχι της ΜΚΟ. Επισημαίνονται ακόμα περιπτώσεις στις οποίες οι διαχειριστές φέρονται να προσέλαβαν άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους, με τα τελευταία να επιστρέφουν με τη μορφή εμβασμάτων στους προσωπικούς λογαριασμούς των επικεφαλής των ΜΚΟ χρήματα που τους καταβλήθηκαν ως μισθοί.