Jodi Kantor, Megan Twohey

She said – κάποια μίλησε

μτφ. Μάνος Τζιρίτας

Εκδ. ΑΘΕΝΣ Bookstore 2022, Σελ. 368, τιμή: 20 ευρώ

Πρόκειται για τις δημοσιογράφους που υπέγραψαν το αποκαλυπτικό άρθρο για την παρασκηνιακή κακοποιητική δράση του μεγιστάνα του κινηματογράφου Χάρβι Γουάινστιν, με το οποίο κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ. Επί μήνες, οι Κάντορ και Τούι είχαν κάνει εμπιστευτικές συζητήσεις με κορυφαίες ηθοποιούς, πρώην υπαλλήλους του Γουάινστιν, και άλλες πηγές, μαθαίνοντας για ανησυχητικές καταγγελίες, θαμμένες για πολύ καιρό, κάποιες από τις οποίες είχαν συγκαλυφθεί με επαχθείς νομικούς συμβιβασμούς.

Pauline Harmange

Μισώ τους άντρες

μτφ. Βασιλική Κοκκίνου,

εκδ. Οξύ 2021, Σελ. 96, τιμή: 9 ευρώ

Ο τίτλος αξίζει να διαβαστεί για τον θόρυβο που προκάλεσε – όχι άδικα – στη Γαλλία μετά την εμφάνισή του. Σύμβουλος του υπουργείου Ισότητας της Γαλλίας προσπάθησε να εμποδίσει την κυκλοφορία του με νομικές κυρώσεις επί τη βάσει της «υποκίνησης μίσους». Η νεαρή μπλόγκερ επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγγιση της έμφυλης βίας εξετάζοντας τις ρίζες της απέχθειας που τρέφουν οι γυναίκες για τους άντρες και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μισανδρία αποτελεί μια αντίδραση, μια αυτοάμυνα και σπάνια ένα είδος εκδίκησης. Η Χαρμάνζ υπερασπίζεται ουσιαστικά μια ταυτότητα: ως αμφισεξουαλική απορρίπτει το #metoo.

Pat Barker

Η σιωπή των κοριτσιών

μτφ. Δέσποινα Κανελλοπούλου,

εκδ. Αιώρα 2019, Σελ. 432, τιμή: 17,50 ευρώ

Ο τίτλος δείχνει μία γενικότερη τάση: την αναδιήγηση μεγάλων θεμάτων της λογοτεχνίας από την πλευρά των γυναικών. Εδώ είναι η Ιλιάδα ιδωμένη από τη ματιά της Βρισηίδας. Δίνοντάς την τον λόγο η Μπάρκερ μιλάει για τη θέση της γυναίκας μέσα στον χρόνο και ανεξαρτήτως πολιτισμών. Είναι η γνωστή ιστορία υπό διαφορετική οπτική: εν προκειμένω, της καταπιεσμένης, ταπεινωμένης σκλάβας που αναγκάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες και το σώμα της στον Αχιλλέα, τον σφαγέα του συζύγου της Μύνητα και των τριών αδελφών της.