Τι ήταν αυτό που έκανε τον Μέσι να επιλέξει το Μαϊάμι από το Ριάντ; Πολλοί είναι οι πλούσιοι Λατινοαμερικανοί που επιλέγουν να μετακινηθούν τη νοτιοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αργεντινός ωστόσο θα μπορούσε να πάει οπουδήποτε και κυρίως στη Σαουδική Αραβία όπου θα γινόταν κατά ένα δισεκατομμύριο πλουσιότερος.   

Επέλεξε όμως μια ομάδα που είναι τελευταία στη βαθμολογία και δεν έχει δει νίκη εδώ και έναν μήνα, την Ιντερ Μαϊάμι, και ένα πρωτάθλημα που είναι μετά βίας τέταρτο δημοφιλέστερο στις ΗΠΑ.

Εχει τα πάντα

Οι λόγοι είναι επαγγελματικοί, προσωπικοί και οικονομικοί. Μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον Δεκέμβριο, ο Μέσι κατέκτησε τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Χρυσές Μπάλες, ευρωπαϊκούς τίτλους, εθνικά πρωταθλήματα. Σε λίγες ημέρες θα γίνει 36 ετών αλλά έχει μερικά χρόνια ακόμα μπροστά του για να παίξει στο ανώτερο επίπεδο. Το να παραμείνει στην Παρί Σεν Ζερμέν δεν αποτελούσε επιλογή λόγω των συνεχών αποδοκιμασιών των φίλων της ομάδας. Ούτε το να επιστρέψει στην Μπαρτσελόνα, το κλαμπ από το οποίο αναδείχτηκε για το Last Dance που τόσο ήθελαν οι φίλαθλοι την Καταλωνία και σ’ όλο τον κόσμο, ήταν επιλογή λόγω των οικονομικών προβλημάτων της ομάδας και της περίπλοκης πολιτικής.     

Εμεναν λοιπόν δύο «χρηματικές επιλογές» στο τραπέζι: η Ιντερ Μαϊάμι και η Σαουδική Αραβία, με την οποία ο Μέσι συνεργάζεται ως πρεσβευτής τουρισμού.

Ο Μέσι είναι ήδη ένας από τους πλουσιότερους αθλητές του κόσμου, έτσι λοιπόν το να κερδίσει περισσότερα χρήματα δεν αποτελούσε την πρώτη του επιλογή. Δεν λες βέβαια εύκολα όχι σε ένα δισεκατομμύριο που προσφέρουν οι Αραβες, όπως αποδείχτηκε με τον Ρονάλντο και το PGA Tour.  

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του Μέσι με το Μαϊάμι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ωστόσο από τα δημοσιεύματα προκύπτει πως θα συνεισφέρουν οικονομικά η Apple και η Adidas. Ισως μπορούσε να ακολουθήσει το μοντέλο του Πελέ, του βασιλιά του ποδοσφαίρου που πήγε στην Κόσμος Νέας Υόρκης το 1975 στοιχηματίζοντας ότι το «soccer» μπορεί να απογειωθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ισως πάλι σκέφτεται σαν τον Ντέιβιντ Μπέκαμ που πήγε το 2007 στο MLS οδηγώντας την καριέρα του σε ένα ήσυχο φινάλε αλλά τη διασημότητά του σε ένα νέο πιο προσοδοφόρο επίπεδο.

Πιο ήσυχη ζωή

Υπάρχουν βεβαίως και οι προσωπικοί λόγοι. Ο Μέσι είναι οικογενειάρχης, πολύ σταθερός στην προσωπική του ζωή και εντελώς διαφορετικός σ’ αυτό το θέμα με τον Ρονάλντο, όπως επισημαίνει και ο Σάιμον Τσάντγουικ, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής στο Skema Business School του Παρισιού.

Ο Μέσι έχει ήδη στην ιδιοκτησία του ένα διαμέρισμα στο Μαϊάμι όπου του αρέσει να πηγαίνει για διακοπές. Σε συνέντευξη που είχε δώσει εκεί ο Αργεντινός είχε τονίσει πως αυτός και η οικογένειά του θα είχαν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής «απολαμβάνοντας πολύ περισσότερο την καθημερινότητα».   

Φυσικά ο Μέσι παραμένει ένας αθλητής που διεκδικεί και το να παίζει σε μία μη ανταγωνιστική ομάδα σε ένα δευτεροκλασάτο πρωτάθλημα. Από πού θα αντλεί κίνητρο; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: παραμένει αρχηγός της Εθνικής Αργεντινής.

«Χαλαρό» πρωτάθλημα

Τώρα απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας της επιτυχίας μετά  από χρόνια οδυνηρών ηττών, ενώ έχει μπροστά του την πρόκληση του Κόπα Αμέρικα που θα διεξαχθεί του χρόνου στις ΗΠΑ.

Το χαμηλότερης έντασης περιβάλλον στο MLS θα μπορούσε να παρατείνει τη διεθνή του καριέρα. Αλλωστε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα διεξαχθεί στη Βόρεια Αμερική.  

Σίγουρα θα κέρδιζε περισσότερα χρήματα στο Ριάντ. Και ναι, θα ικανοποιούνταν συναισθηματικά αν ολοκλήρωνε την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα. Ωστόσο αυτή η εξέλιξη ίσως επιτρέψει στον Μέσι να βοηθήσει την Αργεντινή να υπερασπιστεί τον παγκόσμιο τίτλο της.