Την επόμενη εβδομάδα γειτονιές του κέντρου της Αθήνας θα μυρίσουν αρώματα και γεύσεις από το… Καμερούν, την Ουκρανία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Συρία, αποτέλεσμα της μαγειρικής ένωσης ελλήνων σεφ και προσφύγων.
Ηρθε στην Ελλάδα από το Καμερούν τον Ιούνιο του 2018, περνώντας από τα τουρκικά παράλια στη Σάμο. Η παραμονή στην πατρίδα της ήταν αδύνατη για λόγους ασφαλείας. Ετσι, η Νταϊάν Ζουάτσουα άφησε πίσω στο Δυτικό Καμερούν την οικογένειά της και ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια μόνη το επικίνδυνο ταξίδι. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο παρέμεινε συνολικά 10 μήνες.
Η Ελλάδα για τη νεαρή Καμερουνέζα δεν ήταν απλώς ένας ενδιάμεσος σταθμός αλλά ο τελικός προορισμός, αφού, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ», εδώ και πέντε χρόνια προσπαθεί να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και αποφάσισε εκτός από τα ελληνικά, να εμπλουτίσει τις γνώσεις της και στη μαγειρική, και μάλιστα στην ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, εφόδιο που της άνοιξε την πόρτα και τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στον χώρο της εστίασης. Αλλωστε, η Νταϊάν, η οποία είναι αιτούσα άσυλο στη χώρα μας, εργαζόταν ως μαγείρισσα και στην πατρίδα της, στο ξενοδοχείο της οικογένειάς της.
Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη η Νταϊάν θα μπει στην κουζίνα του ταχυφαγείου νέας γενιάς «Η Λόντζα της Γειτονιάς» στα Εξάρχεια, όπου μαζί με τη σεφ Αγάπη Μιχελή θα προσφέρουν πιάτα εμπνευσμένα από την καμερουνέζικη κουζίνα. Και αυτό θα γίνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees, το οποίο διοργανώνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Αθήνα από τις 18 ως τις 22 Ιουνίου.
Γεύσεις από την Ελλάδα και το Καμερούν
«Για δύο ημέρες ο κόσμος θα μάθει τα φαγητά από το Καμερούν. Με την Νταϊάν καταλήξαμε στις συνταγές που θα παρουσιάσουμε. Επιλέξαμε πιάτα που είναι γενικά πιο κοντά στις δικές μας γεύσεις και συνταγές. Εξάλλου, με εξαίρεση ένα-δύο υλικά που είναι “ξένα” προς τις ελληνικές γεύσεις, όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ κοντά στη μεσογειακή κουζίνα. Για παράδειγμα και στο Καμερούν χρησιμοποιούν πολλά λαχανικά και ρύζι, όπως και εμείς» σημειώνει η σεφ Αγάπη Μιχελή. Ενα από τα πιάτα που θα παρουσιάσουν οι δύο μαγείρισσες είναι και το φημισμένο κοτόπουλο Poulet DG, ένα πιάτο που οι οικογένειες στο Καμερούν βγάζουν στο κυριακάτικο τραπέζι. «Μέσα από το φεστιβάλ θέλω να μάθω διαφορετικές συνταγές από άλλες χώρες και να μοιραστώ τις δικές μας. Να δείξω όλα όσα ξέρω για τη μαγειρική της πατρίδας μου» συμπληρώνει η Νταϊάν.
Στο πλαίσιο του γευστικού φεστιβάλ για μια ολόκληρη εβδομάδα έλληνες και πρόσφυγες σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας για να παρουσιάσουν νέες γαστρονομικές εμπειρίες και να αναδείξουν τη δύναμη της συμπερίληψης. Με όχημα την παγκόσμια γλώσσα του φαγητού, το φετινό φεστιβάλ εστιάζει στις δεξιότητες και τα ταλέντα των προσφύγων και αποδεικνύει ότι η ένταξη των προσφύγων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να ξαναρχίσουν τη ζωή τους και να συνεισφέρουν ενεργητικά στις κοινότητες που τους υποδέχονται.
Ετσι, ο Κώστας, η Αγάπη, η Ελένη και η Γωγώ, οι έλληνες σεφ τεσσάρων εστιατορίων στην Αθήνα, μοιράζονται για λίγες μέρες την κουζίνα τους με πρόσφυγες, όπως η Νταϊάν, η Ρόγια, ο Αντέλ και η Μαρία. «Μην ξεχνάμε πως το φαγητό είναι ο μόνος τρόπος να έρθει κάποιος κοντά σε μια κουλτούρα» προσθέτει η σεφ Αγάπη Μιχελή.
Αξίζει να σημειωθεί πως το μαγειρικό φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη οργανώσεων που βοηθούν τους πρόσφυγες να διευρύνουν τις δεξιότητές τους, να ενδυναμωθούν, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες και να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Υπενθυμίζεται πως η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη για να τιμήσει τους πρόσφυγες σε όλον τον κόσμο. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι «hope away from home» (ελπίδα μακριά από το σπίτι) και εστιάζει στην ανάγκη εύρεσης λύσεων για τους πρόσφυγες και στη δύναμη της συμπερίληψης.