Η μέγιστη αποσυμπίεση κάθε εκ δεξιών πίεσης παραμένει ζητούμενο της προεκλογικής στρατηγικής της ΝΔ, εξού και παρακολουθούνται στενά οι διεργασίες στα… χαμηλά της δεξιάς πολυκατοικίας. Τελευταία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις γαλάζιες θέσεις αλλά και τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του σε θέματα πρώτης γραμμής, τα οποία έτσι κι αλλιώς ευαισθητοποιούν περισσότερο το δεξιότερο ακροατήριο ή έστω ιεραρχούνται υψηλότερα, απευθύνεται ευθέως σε όσους επέλεξαν μικρότερα κόμματα. Η εκτίμηση της ΝΔ για τη μάχη στα δεξιότερα του πολιτικού φάσματος είναι ότι Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ προσεγγίζουν ίδια ακροατήρια και μπορεί να λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το τελικό ανακάτεμα της τράπουλας. «Ο Κυριάκος Βελόπουλος δέχεται ισχυρότερο πρέσινγκ και είναι πιθανό να ζοριστεί κι άλλο», εκτιμά χαρακτηριστικά γαλάζιο στέλεχος. Η ίδια πηγή θεωρεί ότι ο Δημήτρης Νατσιός της ΝΙΚΗΣ αγωνιά, μετά τις 172.260 ψήφους του Μαΐου, να τραβήξει όσο περισσότερες ψήφους και από άλλους «μικρούς», δεδομένου ότι αυτή τη φορά συμμετέχουν στην προεκλογική κούρσα μεταξύ άλλων ο Πατριωτικός Συνασπισμός (Κωνσταντίνος Μπογδάνος, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου κ.ά.) και η Φωνή Λογικής (Αφροδίτη Λατινοπούλου). Το ιδανικό σενάριο για τους νεοδημοκράτες, οι οποίοι παρεμπιπτόντως δεν αφήνουν ασχολίαστο τον «μύλο» με τα ψηφοδέλτια – λίστες στους «μικρούς» στα δεξιά της αλλά και στα αριστερά (Πλεύση Ελευθερίας), θα ήταν η διασπορά αυτής της ψήφου, ώστε ο ένας σχηματισμός να δουλέψει τελικά εις βάρος του άλλου.
Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις (GPO/ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο και ALCO/Alpha) δείχνουν ότι η ΝΔ διατηρεί τα υψηλά ποσοστά συσπείρωσης (94%-96%), χωρίς προσώρας ανησυχητικές διαρροές. Σύμφωνα με την GPO, η κύρια δεξαμενή εισροών για τη ΝΔ είναι πρωτίστως από τα δεξιά της, δηλαδή την Ελληνική Λύση (22,6%) και τη ΝΙΚΗ (8,3%), ενώ σύμφωνα με τα ευρήματα της Alco η ΝΔ δεν ανησυχεί όσο άλλοι για ψηφοφόρους της που σκέφτονται να αλλάξουν… προορισμό στην επικείμενη αναμέτρηση. Αυτό το άγχος διαφαίνεται μεγάλο για τον Βελόπουλο (24%). Σε κάθε περίπτωση ολόκληρη η Μακεδονία παραμένει στο νεοδημοκρατικό ραντάρ και στο πρόγραμμα, άρα, των στοχευμένων περιοδειών. Οι γαλάζιοι δίνουν τελική μάχη να ενισχύσουν τα ποσοστά τους στις περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης) όπου μπορεί να πέτυχαν την πρωτιά τον Μάιο, ωστόσο αυτή ήταν αρκετά κάτω από το εθνικό ποσοστό με αντίστοιχα υψηλές επιδόσεις για Βελόπουλο και Νατσιό. Ο Μητσοτάκης προγραμματίζει δεύτερο «γύρο» στον Βορρά στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, με τελικό σταθμό τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, άλλα στελέχη θα μετακινούνται σε Μακεδονία και Θράκη: ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Δημήτρης Καιρίδης θα μεταβούν αύριο στον Εβρο, ο Αδωνις Γεωργιάδης στο Αγιον Ορος κ.λπ.
Περιοδεία Μητσοτάκη
Στο μεταξύ, ο Μητσοτάκης άνοιξε την εβδομάδα με περιοδεία διπλού συμβολικού χαρακτήρα, μιλώντας από Λέρο, Λειψούς, Αρκιούς και Πάτμο για μια Ελλάδα «πιο ισχυρή από ό,τι το 2019». Από τη μία ήταν τα μηνύματά του για το Προσφυγικό και την Τουρκία, από την άλλη οι δεσμεύσεις του για το ΕΣΥ, με τα Δωδεκάνησα, συγκεκριμένα την Κω, να μπαίνουν προ ημερών στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Με το βλέμμα σε πολίτες που στις 21 Μαΐου προσπέρασαν τη ΝΔ, ανέδειξε ζητήματα συνόρων και εξοπλισμών. «Εμείς είμαστε αυτοί που αντιμετωπίσαμε στη ρίζα του το Προσφυγικό, εμείς ενισχύσαμε τις Ενοπλες Δυνάμεις», είπε, μιλώντας για Rafale που «δεν τα βλέπετε αλλά πετάνε από πάνω σας» και για F-35 που «θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία το 2028, καθώς πήραμε και την τελευταία έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο». Αφού υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά τον τουρκικό αναθεωρητισμό», ο Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα φιλίας στην Τουρκία με την αποστροφή «δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε εχθροί».