Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, διευθύντρια του Cambridge Museum of Classical Archaeology, κάτοχος της έδρας Κλασικής Αρχαιολογίας Byvanck στο Πανεπιστήμιο του Leiden Γερμανίας και πρόεδρος του Cambridge Visual Culture. Με επίκεντρο των ενδιαφερόντων της  την κλασική αρχαιότητα και τη σχέση της με τη σύγχρονη τέχνη, η Caroline Vout είναι από χθες η κάτοχος του London Hellenic Prize, το οποίο απονέμεται για 26η συνεχή χρονιά. Η αιτία είναι η μελέτη αναπαραστάσεων του ανθρώπινου σώματος σε γλυπτά με τίτλο «Exposed: The Greek and Roman Body» (εκδόσεις Profile/ Wellcome). Οπως τονίζεται από την επιτροπή του βραβείου, «το βιβλίο κέρδισε τις επευφημίες των κριτικών ιστορίας της τέχνης για την πρωτοποριακή αντιμετώπιση του ανθρώπινου σώματος όχι μόνο σαν αναπαράσταση ωραιότητας ή ρεαλισμού, αλλά και σαν έκφραση κοινών ανθρώπινων αναγκών – λατρευτικών, βιολογικών, κοινωνικών, σεξουαλικών». Η έμφαση καθ’ όλη την περίοδο που πραγματεύεται (7ος αι. π.Χ. έως και 4ος αι. μ.Χ.) επικεντρώνεται στο ανθρώπινο σώμα, στις λειτουργίες και τις ανάγκες του. Η γλυπτική δεν παρουσιάζεται μόνο ως μουσειακή τέχνη του Ωραίου αλλά ως έκφραση της κλασικής αντίληψης του ανθρώπινου σώματος.

Στη βραχεία λίστα περιλαμβάνονταν ακόμη το μυθιστόρημα του Homero Aridjis «Smyrna in flames» («Η Σμύρνη στις φλόγες», εκδ. Πατάκη, μτφ. Χριστίνα Θεοδωροπούλου), βασισμένο σε μαρτυρίες του σμυρνιού προπάππου του, η ιστορική βιογραφία της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη από τον Στυλιανό Περράκη (εκδ. Επίκεντρο στα ελληνικά), το έργο του Jason Konig «The Folds of Olympus – Mountains in Ancient Greek and Roman Culture», οι ποιητικές συλλογές «Ephemeron» της Fiona Benson και «Afterlife» της Alicia Stallings.

Το βραβείο, συντονιστής του οποίου είναι ο Μιχάλης Μόσχος, εντός της εφοπλιστικής κοινότητας του Λονδίνου, συνοδεύεται από έπαθλο δέκα χιλιάδων στερλινών. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από πέντε μέλη και δύο ή τρεις εξειδικευμένους μελετητές, ανάλογα με τα θέματα των υποψηφίων. Για τη φετινή επιλογή συμμετείχαν οι: Nick Lowe (πρόεδρος, Πανεπιστήμιο Λονδίνου), Paul A. Cartledge (Κέιμπριτζ), Robin Lane Fox (New College, Οξφόρδη), Jennifer Wallace (Peterhouse, Κέιμπριτζ), Μιχαήλ Πασχάλης (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης), Εlizabeth Speller (Κέιμπριτζ), Φανή Παπαγεωργίου (The Economist).