Πέρα από τις θεατρικές παραστάσεις που έχουν συμπεριληφθεί στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ για την Επίδαυρο 2023, το καλοκαίρι είναι η κατ’ εξοχήν εποχή της περιοδείας. Με το αρχαίο δράμα να πρωταγωνιστεί, το φετινό πρόγραμμα διαθέτει κλασικά κείμενα αλλά και σύγχρονα – ακολουθεί μια πρώτη δόση…

«Βάκχες» του Ευριπίδη με τον Δημήτρη Λάλο στον ρόλο του Διονύσου, τον Γιώργο Χιστοδούλου Πενθέα και τη Βίκυ Βολιώτη Τειρεσία, σε σκηνοθεσία της Ελενας Μαυρίδου, η οποία και θα ερμηνεύσει την Αγαύη. Μαζί τους οι Θανάσης Δόβρης, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Δήμητρα Κούζα κ.ά. Μετάφραση Θεόδωρος Στεφανόπουλος. Από τις 26 Ιουνίου στο Κηποθέατρο Παπάγου.

«Μήδεια» του Ευριπίδη στη μετάφραση του Μίνου Βολανάκη ανεβαίνει από τη Λέα Μαλένη με τη Μαρία Κίτσου στον επώνυμο ρόλο και τον Φάνη Μουρατίδη Ιάσονα. Μαζί τους οι Θοδωρής Κατσαφάδος, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Λαέρτης Μαλκότσης, Αλμπέρτο Φάις και η Ελένη Καστάνη. Η περιοδεία ξεκινά στις 8 Ιουλίου από το Κατράκειο της Νίκαιας.

«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ με τη Λένα Παπαληγούρα στον επώνυμο ρόλο. Ορέστης ο Στρατής Χατζησταματίου, Κλυταιμνήστρα η Ελισάβετ Μουτάφη, Παιδαγωγός ο Ιωάννης Παπαζήσης, Αίγισθος ο Δαβίδ Μαλτέζε. Παίζουν επίσης Εριέττα Μανούρη, Πάρις Λεόντιος, Φιόνα Γεωργιάδη, Αρετή Τίλη κ.ά. Μετάφραση Γιώργος Μπλάνας. Πρεμιέρα 3-4/7 στο Κηποθέατρο Παπάγου.

«Αίας» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου με τον Μανώλη Μαυροματάκη από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, από όπου κα ξεκινά η περιοδεία (Χανιά 30/6 & 1-2/7). Στην Αθήνα οι πρώτες ημερομηνίες είναι 26/7 στο Κηποθέατρο Παπάγου και στις 27/7 στο θέατρο Αννα Συνοδινού στον Βύρωνα.

«Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Γιώργου Κιμούλη, με τον ίδιο και τους Σοφία Βογιατζάκη, Γιώργο Ζιόβα, Αρη Τρουπάκη, Αννα Μονογιού, Σταύρο Καραγιάννη κ.ά. Εναρξη παραστάσεων 27/6 στο Βεάκειο.

«Εκείνος κι εκείνος»: Μια διαφορετική παράσταση με το κείμενο του Κώστα Μουρσελά, το οποίο και έχει αφήσει το στίγμα του με το έξοχο ντουέτο του Βασίλη Διαμαντόπουλου και του Γιώργου Μιχαλακόπουλου. Τώρα τους ρόλους αναλαμβάνουν ο Γιώργος Κωνσταντίνου (Λουκάς) και ο Αλέξανδρος Ρήγας (Σόλων), ο οποίος και σκηνοθετεί. Η πρεμιέρα θα δοθεί στην Κω (28/6) ενώ στην Αττική έρχεται στις 7/7 (Κηποθέατρο Νίκαιας).  

Τέλος, επιστρέφει με ανανεωμένη διανομή ο «Γυάλινος κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς στη σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη – σε μια άκρως ποιητική και συγχρόνως ρεαλιστική σκηνική εκδοχή. Με την Κάτια Δανδουλάκη (Αμάντα), την Ιωάννα Παππά (Λώρα), τον Κωνσταντίνο Μπιμπή (Τομ) και τον Ρένο Ρώτα (Τζιμ). Η πρεμιέρα θα δοθεί στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη (5/7).