Επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 2,5% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μετά την επιβράδυνση που σημειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο, βλέπει η Εθνική Τράπεζα, εκτιμώντας ότι στο δεύτερο μισό του 2023 η ανάπτυξη θα ενισχυθεί περαιτέρω και θα κυμανθεί περίπου στο 3% ή ακόμη υψηλότερα.

Οι κύριοι κίνδυνοι για το βασικό σενάριο σχετίζονται με την αποδυνάμωση της δραστηριότητας της ζώνης του ευρώ, λόγω της καθυστερημένης επίδρασης της συνεχιζόμενης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής για τον έλεγχο του πληθωρισμού, και της πιθανής μείωσης του οικονομικού κλίματος από επανάληψη των εντάσεων στην αγορά ενέργειας ως αποτέλεσμα γεωπολιτικών παραγόντων.

Η ΕΤΕ σε ανάλυσή της επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία παρέμεινε σε αναπτυξιακή τροχιά κατά το 1ο τρίμηνο του 2023, με το ΑΕΠ να ενισχύεται κατά 2,1% σε ετήσια βάση, παρά την επιδείνωση στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης υπερέβη το μέσο όρο της ευρωζώνης (ο οποίος ανήλθε στο 1% ετησίως) για 8ο συνεχές τρίμηνο, με ευρεία στήριξη από όλα σχεδόν τα συστατικά της τελικής δαπάνης που απαρτίζουν το ΑΕΠ, αν και με ασθενέστερο ρυθμό σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Επιβράδυνση της αύξησης

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ το από 4,8% που είχε καταγράψει το δ’ τρίμηνο του 2022 αντανακλά κυρίως:

n την εξάλειψη των πολύ ευνοϊκών βασικών επιπτώσεων που ενίσχυσαν τη δραστηριότητα το 2022, μετά την πλήρη άρση των περιορισμών που σχετίζονται με την Covid.

n την αρνητική επίδραση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων ετησίως το 1ο τρίμηνο του 2023 από την αναστροφή των έκτακτων θετικών επιδράσεων που σχετίζονται με την ταχεία συσσώρευση αποθεμάτων (συμπεριλαμβανομένων λοιπών στατιστικών προσαρμογών), που είχε σημειωθεί κατά το 2022. Αυτή η έντονα θετική επίδραση κατά το 2022 οφειλόταν κυρίως στην προληπτική συσσώρευση αποθεμάτων ενεργειακών πρώτων υλών, εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας, καθώς και στην προσπάθεια των επιχειρήσεων για αναπλήρωση μη ενεργειακών αποθεμάτων που είχαν συρρικνωθεί λόγω υψηλής ζήτησης. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται, προσωρινή και δεν αναμένεται να επαναληφθεί τα επόμενα τρίμηνα.

n τις πιο αυστηρότερες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.