Εύσημα στη βελτίωση της Ελλάδας δίνουν οι Θεσμοί μετά τις χθεσινές διπλές ευρωεγκρίσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από τη μία το Eurogroup έδωσε, χθες, και τυπικά την έγκρισή του στο ήδη δημοσιευμένο θετικό πόρισμα της Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), στην ετήσια έκθεσή του, σημειώνει την ισχυρή οικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση του μεγαλύτερου πιστωτή της χώρας, η Ελλάδα ανταπεξήλθε στις πιέσεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τονίζει ότι η απασχόληση, ο τουρισμός και τα κρατικά ταμεία ενισχύθηκαν σημαντικά, δημιουργώντας ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης. Το δημόσιο χρέος υποχώρησε σημαντικά, ενώ υπενθυμίζει πως η χώρα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία τον περασμένο Αύγουστο. Υπενθυμίζει πως η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,9% και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αυξηθηκε στο 0,1% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση από το -4,7% του ΑΕΠ το 2021. Σε μεγαλύτερο ορίζοντα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις, σύμφωνα με τον ESM. Αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ικανότητα αποπληρωμής του που πηγάζουν από το υψηλό ακόμη επίπεδο του δημόσιου και εξωτερικού χρέους, των μεγάλων και διευρυνόμενων εξωτερικών ελλειμμάτων, της αδύναμης αύξησης της παραγωγικότητας και των τρωτών σημείων του τραπεζικού τομέα.

Οι μεταρρυθμίσεις

Για να μετριάσει αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύνεση και την αυστηρή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που οφείλονται στον ESM/EFSF τους επόμενους 12 μήνες. Τέλος, οι τράπεζες μείωσαν τον συνολικό τους δείκτη των κόκκινων δανείων στο 8,7%. Το μεγαλύτερο μέρος παραμένουν μη ρυθμισμένα. Το γεγονός αυτό, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αποτελεσματικής εφαρμογής του πτωχευτικού πλαισίου. Τα έσοδα από τους φόρους, όπως σημειώνει, ο ESM αναπτύχθηκαν με ρυθμό ρεκόρ, δίνοντας στην κυβέρνηση το περιθώριο να παρέχει οριζόντια μέτρα στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.