David Wallace-Wells

Ακατοίκητη Γη – Μια

στορία του μέλλοντος

Μτφ. Κώστας Πανσέληνος,

Εκδ. Μεταίχμιο, 2019

Βιβλίο που λειτουργεί σαν «καμπανάκι» για όσα ξέρουμε αλλά επιμένουμε να προσεγγίζουμε με αργούς ρυθμούς: Οτι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη λαμβάνει χώρα μακριά μας και αφορά μόνο τον Αρκτικό Κύκλο. Οτι αφορά απλώς το επίπεδο της θάλασσας και τις ακτές, και δεν είναι μια απειλή κατά κάθε τοποθεσίας και κάθε μορφής ζωής. Οτι ο πλούτος μπορεί να χρησιμεύσει σαν ασπίδα μπροστά στον όλεθρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οτι έχει υπάρξει στο παρελθόν κάτι ανάλογο με την απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα το ανθρώπινο είδος, που μας επιτρέπει να ατενίσουμε το μέλλον μας με αισιοδοξία.

Christiana Figueres, Tom Rivett-Carnac

Το μέλλον που επιλέγουμε: Πώς θα επιβιώσουμε από την κλιματική κρίση

Μτφ. Νίκος Ρούσσος, Εκδ. Ικαρος, 2021

Η Christiana Figueres και ο Tom Rivett-Carnac – επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού του 2015 – απευθύνουν μια προειδοποίηση, αλλά ταυτόχρονα δίνουν και μια αισιόδοξη προοπτική σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή και το μέλλον της ανθρωπότητας. Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι εναλλακτικές λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας καθώς και τι μπορούν, και πρέπει, να κάνουν οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, αλλά και ο καθένας από εμάς, για να αποτραπεί η καταστροφή.

Εμμανουέλα Δούση

Κλιματική αλλαγή

Eκδ. Παπαδόπουλος, 2017

Ανεβαίνει – και πόσο – η θερµοκρασία της Γης; Αυξάνονται οι εκποµπές των αερίων του θερµοκηπίου; Υπάρχει – και πόσο αποτελεσµατική είναι τελικά – η διεθνής συνεργασία; Τι άλλαξε από το Κιότο µέχρι το Παρίσι; Βιβλίο στη σειρά «Μικρές εισαγωγές».