Στο θετικό «προσκλητήριο» σε ευρύτερες ομάδες, ακόμα σε όσους δεν τη στήριξαν στις εκλογές του Μαΐου, βασίζεται το… σπριντ της ΝΔ στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση. Οσο κι αν η παράταξη θα εξακολουθεί μέχρι την τελευταία στιγμή να φυλάει τα νώτα της στα δεξιά της, προς αποφυγή διαρροής χαλαρών δεξιών προς μικρότερους σχηματισμούς, οι τελικές προσπάθειες για τη διατήρηση των δυνάμεων του Μαΐου και κυρίως για τη διεκδίκηση εισροών αφορούν περισσότερο το Κέντρο και τα αριστερά του κόμματος, ειδικότερα τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Για την κεντροδεξιά παράταξη είναι αναγκαία προϋπόθεση να κρατήσει και ει δυνατόν να ενισχύσει την πασοκογενή ψήφο. Μόνο τις τελευταίες μέρες είναι ενδεικτικά τόσο το βάρος που ο Μητσοτάκης έριξε στην πραγματοποίηση έστω μια σύντομης προεκλογικής βόλτας στην Αχαΐα (μετά την ακύρωση λόγω του πένθους για το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου της ανοιχτής συγκέντρωσης που προγραμμάτιζε για την Πάτρα) όσο και το γεγονός ότι ο ίδιος υπογραμμίζει ως βασικές ατζέντες την οικονομία, το κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ και την Παιδεία, ζητώντας ισχυρή εντολή «μεγάλων αλλαγών». Στην ίδια κατεύθυνση, ευθέως εκπέμπονται σινιάλα για νέο κύκλο κεντρώων «μεταγραφών» σε μια νέα θητεία της ΝΔ. «Καταφέραμε να διευρύνουμε την απήχηση της ΝΔ και, πιστεύω, να εκφράσουμε πολύ δυναμικά αυτούς τους συμπολίτες μας οι οποίοι ενδεχομένως να αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι» είπε χθες (Ionian TV) ο Μητσοτάκης μιλώντας για πολίτες «που μερικές φορές βλέπουν πέρα και πάνω από τις ιδεολογικές ταμπέλες του παρελθόντος» και «πιστεύουν στον προοδευτικό εκσυγχρονισμό αλλά και στον υπεύθυνο πατριωτισμό».

Συσπείρωση

Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος κήρυξε την αντίστροφη μέτρηση με την αποστροφή «να μην αφήσουμε καμία δυνητική ψήφο να πάει χαμένη». Στη ΝΔ διαπιστώνουν ότι κινούνται με υψηλά ποσοστά συσπείρωσης, ωστόσο στοχεύουν στη μέγιστη διόρθωση προς τα πάνω των ποσοστών της σε συγκεκριμένες περιοχές, προσδοκώντας ένα φρένο στη δυναμική των κομμάτων δεξιά και αριστερά της. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Χαλκιδικής, όπου περιοδεύει σήμερα ο Μητσοτάκης. Εκεί η ΝΔ, παρότι πρώτη, έχασε δυνάμεις σε σχέση με το 2019 και, πέραν των υψηλών ποσοστών της Ελληνικής Λύσης και της ΝΙΚΗΣ, ενισχύθηκε το ΠΑΣΟΚ. Για την ακρίβεια η Χαριλάου Τρικούπη πέτυχε στον έναν από τους πέντε δήμους – στη Νέα Προποντίδα που εντάχθηκε και στο σημερινό πρόγραμμα του Μητσοτάκη – να κλέψει τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ.