Δύο από τις ειδήσεις κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Lamda Development που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μέρες στον χώρο του Ελληνικού πέρασαν στα ψιλά…

Η μία ήταν η αποχώρηση από τη θέση του προέδρου της εταιρείας – έπειτα από οκτώ χρόνια – του Αναστάσιου Γιαννίτση. Ο ίδιος μάλιστα αφού ευχαρίστησε τον μεγαλομέτοχο Σπύρο Λάτση, έκανε γνωστό πως αποφάσισε να μπει στη διοικητική ομάδα της εταιρείας, το δύσκολο 2015, επιδιώκοντας να συμβάλει στην ανάκαμψη της χώρας μέσα από την ανάπτυξη του project του Ελληνικού.

Η δεύτερη είδηση ήταν ένας γρίφος του Γιαννίτση για το μέλλον της εισηγμένης. Οπως είπε, «το σημαντικότερο στοιχείο για τη Lamda μέσα από τη διαδρομή του Ελληνικού δεν είναι τόσο τα έσοδα που θα εισπράττει όσο το κεφάλαιο γνώσης, καινοτομίας και εμπειρίας που αποκομίζει, γεγονός που θα της επιτρέψει την είσοδο σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες…».

Στη θέση της παραμένει η CEO του ΔΕΣΦΑ

Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ καθώς δεν έχει καμία ανάμειξη με τις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος του συζύγου της. Αυτό αναφέρουν πηγές της στήλης, σύμφωνα με τις οποίες η Μαρία Ρίτα Γκάλι είχε προχωρήσει σε ενημέρωση των μελών του ΔΣ της εταιρείας πριν γίνει γνωστή στα ΜΜΕ η σύλληψη του Φραντσέσκο Ακερμπί στην Ελλάδα έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας του Μιλάνου. Ο Ακερμπί, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, φέρεται ότι συνελήφθη στην Ελλάδα στις αρχές του μήνα. Εις βάρος του εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις και έχει εκδοθεί και μία καταδικαστική απόφαση για εξαπάτηση 13 πλούσιων ιταλικών οικογενειών. Πηγές αναφέρουν πως εις βάρος της Γκάλι δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη, οπότε και δεν τίθεται θέμα παραίτησης ή απομάκρυνσής της από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ. Με δεδομένο, λένε στη στήλη νομικοί κύκλοι, ότι το θέμα χειρίζεται η ιταλική Δικαιοσύνη αφού στη συγκεκριμένη χώρα εκτυλίχθηκε η παράνομη δράση του συζύγου της, εκείνη έχει και την ευθύνη της περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

Ρεκόρ ξένων επενδύσεων στα ακίνητα

Τα τελευταία πέντε χρόνια καταγράφεται απότομη άνοδος των κεφαλαίων από την αλλοδαπή που τοποθετούνται σε εγχώρια ακίνητα. Οπως παρουσιάζουν οι αναλυτές της Eurobank στο οικονομικό δελτίο «7 ημέρες οικονομία», οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας από τα μόλις 69,5 εκατ. ευρώ το 2017 ανήλθαν στα 1.032,8 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις στο πεδίο των ιδιωτικών αγοραπωλησιών ακίνητων από τα 327,8 εκατ. ευρώ το 2017 διαμορφώθηκαν στα 922,7 εκατ. ευρώ το 2022. Οι εν λόγω μεταβολές σχετίζονται σε έναν βαθμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων λόγω της κρίσης χρέους, με την άνοδο του τουριστικού προϊόντος της χώρας και με το πρόγραμμα χρυσή βίζα.

Πόρτα από…

τις τράπεζες

Τείχος ύψωσαν οι τράπεζες στην πρόταση του Μάριου Ηλιόπουλου της SeaJets να αγοράσει αυτός την ΑΝΕΚ αντί της Attica Group, με χρήματα όμως… των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ηλιόπουλος πρότεινε στις τράπεζες να σταματήσει η ήδη συμφωνημένη συγχώνευση Αttica – ANEK που οδηγεί στην εξασφαλισμένη επιβίωση της χανιώτικης εταιρείας, συμφωνία που αντιμετωπίζει θετικά και η εισήγηση της επιτροπής ανταγωνισμού και να αποκτήσει αυτός την ΑΝΕΚ. Ζητά για τον σκοπό αυτόν δάνειο το οποίο όμως οι τράπεζες δεν δίνουν, καθώς θεωρούν ότι δεν εκπληρώνει τις αρχές συμμόρφωσης (compliance) λόγω παλαιότερων υποθέσεων. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί στην ακτοπλοΐα είναι παραπλήσιο με της ποντοπόρου ναυτιλίας καθώς κάθε πλοίο είναι και μια διαφορετική εταιρεία, γεγονός που δημιουργεί θέματα στη χρηματοδότηση. Εν κατακλείδι, η πρόταση χαρακτηρίζεται προσχηματική που μόνο σκοπό έχει τις εντυπώσεις και να καθυστερήσει τη συγχώνευση Attica – ΑΝΕΚ, οδηγώντας τη δεύτερη στον «θάνατο», εις βάρος κυρίως των εργαζομένων της και των πιστωτών της.